fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoSuzdržati se od komentarisanja uređivačke politike medija

Suzdržati se od komentarisanja uređivačke politike medija


Podgorica, (MINA) – Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore pozvao je nosioce državnih funkcija i predstavnike političkih elita na suzdržanost od komentarisanja uređivačke politike medija ili bilo koje vrste nedozvoljenih pritisaka na rad novinara.

Iz Kancelarije Ombdusmana podsjetili su da su u izvještajima o stanju ljudskih prava konstatovali, da nije prvi put da su pojedini mediji iskazali bojazan za status i budućnost zbog političkih izjava u kojima se najavljivalo, insinuiralo njihovo “gašenje”, otpuštanje, pozivanje na odgovornost i na slične načine iskazivalo nezadovoljstvo njihovim radom.

Navodi se da su mediji to doživjeli kao prijetnje, revanšizam i udar na medijske slobode.

Ombdusman smatra da je neophodno unaprjeđenje mehanizama samoregulacije i podsticanje javnosti da se nezadovoljstvo izvještavanjem i radom bilo kog medija treba iskazati kroz formalne zahtjeve mehanizmima samoregulacije i/ili zakonom predviđene mogućnosti.

“Nikako prijetnjama i stvaranjem negativne atmosfere pogodne za ugrožavanje medijskih prava i sloboda. Podsjećamo i da utvrđivanjem postojanja govora mržnje treba da se bave nadležni državni organi”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da Ombdusman istovremeno očekuje da profesionalizam, objektivnost i odgovornost, kao neupitni postulati novinarske profesije, neće popustiti pred izazovima i interesima koje stvara i nameće društveno-politički kontekst.

Ocjenjuje se da je u tom pravcu neophodna i veća saradnja i solidarnost unutar same medijske zajednice, kako bi se uticalo na očekivane promjene, koje se tiču poštovanja strukovnih načela i postupanja.

Ombdusman je još jednom apelovao na sve činioce koji imaju nespornu širu društvenu podršku, one iz državnih institucija, civilnog društva i drugih subjekata, da ne koriste uvredljiv i govor koji prelazi granicu tolerancije slobode izražavanja, pazeći da svojim djelovanjem ne remete ionako narušenu društvenu koheziju u zemlji.

“Na taj način bi se izbjegle mnogo teže posljedice kojima mržnja i netolerancija truju društvo i mogu izazvati mnogo teži konflikt, zbog kojeg bi Crna Gora mogla dugoročno stagnirati”, zaključuje se u saopštenju Omdbsuamana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije