fbpx
NaslovnicaGlavna vijestStranci trgovali nekretnine za 170 miliona EUR

Stranci trgovali nekretnine za 170 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stranci su tokom prošle godine u Crnoj Gori kupili nekretnina vrijednosti 169,99 miliona EUR, što je za 12,6 miliona manje nego 2018, pokazuju zvanični podaci Centralne banke (CBCG).

Pad se tumači slabijim interesovanjem Turaka za kupovinu nekretnina, prense Dnevne novine.

Tradicionalno, ubjedljivo najveći kupci su bili Rusi, potom ih slijede državljani Srbije i Turske. Zanimljivo je da se građani Kosova od prošle godine pojavljuju kao značajni kupci nekretnina u Crnoj Gori.

Od obnove nezavisnosti, Rusi su najveći kupci nekretnina u Crnoj Gori, a taj imidž su zadržali i tokom prošle godine. Državljani Rusije su prošle godine trgovali nekretnina za gotovo 39 miliona EUR, što je na istom nivou kao 2018.

Odmah iza Rusa nalaze se državljani Srbije, koji su za kupovinu nepokretnosti prošle godine utrošili 16,6 miliona EUR ili 2,1 milion više nego 2018. godine.

Srbi su sa drugog mjesta svrgnuli Turke, koji su tokom prošle godine trgovali nekretnina za 12,7 miliona, što je čak upola manje nego 2018. godine.

Među najvećim kupcima nekretnina, koji su trgovali preko deset miliona eura nalaze se državljani članica NATO. Tu su Amerikanci sa potrošenih 10,7 miliona EUR i Njemci, koji su trgovali za deset miliona EUR.

Među većim trgovcima nekretnina u Crnoj Gori su Švajcarci, ali podatak o njihovoj trgovini je proglašen tajnom.

Građani Kosova su se prošle godine pojavili kao značajni kupci nekretnina u Crnoj Gori budući da su trgovali za 4,39 miliona EUR.

Nepun milion EUR više od njih su u Crnoj Gori trgovali Mađari, koji su za nekretnine potrošili 5,15 miliona EUR.

Od većih kupaca nekretnina u Crnoj Gori tu su Britanci 5,8 miliona EUR, Poljaci 4,6 miliona i Francuzi, koji su za kupovinu nepokretnosti u Crnoj Gori izdvoji tri miliona EUR.

Zanimljivo je da Kinezi tokom prošle godine nijesu trgovali nekretninama u Crnoj Gori, za razliku od Kanađana, koji su trgovali za milion EUR, Finaca, koji su potrošili gotovo 1,8 miliona, i građana Bosne i Hercegovine (BiH), koji su kupili

nekretnina za značajnih 2,5 miliona.

Građanima Albanije su sve interesantnije nekretnine u Crnoj Gori, pa su za te svrhe izdvojili gotovo dva miliona EUR, dok su Austrijanci kupili za 2,7 miliona, a Česi za 2,8 miliona EUR.

Što se tiče arapskih država, državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) su trgovali za 1,4 miliona EUR, dok podaci za Saudijsku Arabiju nijesu objavljeni.

Najčitanije