fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠehović: Logično da Spajić bude mandatar, niko nema blanko podršku SD-a

Šehović: Logično da Spajić bude mandatar, niko nema blanko podršku SD-a

Podgorica, (MINA) – Lider Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović kazao je da je logično da mandatar za sastav nove vlade bude predsjednik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, dodajući da to ne znači da će bilo ko imati blanko podršku SD-a.

Šehović je novinarima na Cetinju, nakon konsultacija sa predsjednikom države Jakovom Milatovićem, rekao da je to bio “korektan i dug razgovor”.

U SD-u, kako je kazao Šehović, smatraju da je Crnoj Gori potrebna stabilna politička vlada.

“Jer samo kao takva će biti u kapacitetu da se nosi sa nemalim izazovima koje su joj ostali u nasljeđe od ove aktuelne odlazeće, ja bih rekao – karikature od vlade”, rekao je Šehović.

Prema njegovim riječima, preduslov za tu vrstu političke stabilnosti nije u brojevima, već su u vrijednosnom konsenzusu koji bi nužno bilo postići u parlamentu.

“Dakle, mi zagovaramo parlamentarnu većinu koja bi bila iskreno okupljena oko proevropskih, pro-NATO vrijednosti, vrijednosti građanskog, sekularnog i antifašističkog društva”, kazao je Šehović.

On je rekao da nijesu zagovornici pravljenja parlamentarne većine pošto-poto od političkih subjekata čiji je presjek zajedničkih politika prazan skup.

“Mi mislimo da bi takva vještačka parlamentarna većina vjerovatno bila u kapacitetu da iznjedri nestabilnu vladu, a nama je bilo dovoljno nestabilnih vlada”, kazao je Šehović.

Govoreći o mandataru, Šehović je rekao da su u SD-u svjesni da je elementaran demokratski princip da bi, ako već neko nije formalno obezbijedio podršku većine u novom sazivu Skupštine za koncept vlade koji zagovara, bilo logično da nosilac liste koja je zavrijedila najveću podršku na izborima dobije status mandatara.

“Dakle, nama je logično da Spajić bude mandatar za sastav 44. vlade”, rekao je Šehović.

On je dodao i da je to logično iz razloga što je lista koju je Spajić predvodio osvojila i najviše glasova na tim izborima.

“Ali to nipošto ne znači da će on ili bilo ko drugi ko dobije mandat od predsjednika države, od SD imati blanko podršku”, rekao je Šehović.

Prema njegovim riječima, ukoliko Spajić bude istinski na stanovištu da je Crnoj Gori potrebna suštinska proevropska i pro-NATO vlada, koja bi imala karakter prijatelja međunarodnoj zajednici, u SD-u može imati kvalitetnog sagovornika.

Šehović je rekao da, ukoliko Spajić to ne želi, ukoliko želi da pošto-poto Crna Gora dobije antievropsku i vladu koja bi bila posvađana sa Evropskom unijom, onda je, kako je dodao, to put u nestabilnost.

“I mi, ukoliko bi neko krenuo tim putem, ne vidimo nikakav razlog ni za razgovore na temu oko buduće vlade, jer kao što i sami znate, mi smo politički subjekt koji nije spreman da zarad fotelja pogazi vrijednosti za koje se zalaže”, rekao je Šehović.

On je rekao da u razgovoru sa Milatovićem nije stekao utisak da je neko obezbijedio potrebnu podršku da bi sebe mogao da vidi u ulozi budućeg mandatara.

Šehović je kazao da sa SD-om nije razgovarao ni Spajić ni niko drugi, tako da niko nije ni dobio njihovu podršku.

“Neformalnih kontakata upravo zbog veličine Crne Gore i zbog činjenice da se svi politički akteri manje-više jako dobro poznaju uvijek ima, i mislim da je dobro što ih ima”, rekao je Šehović.

On je poručio da na temu 44. vlade treba vrlo ozbiljno i formalno da se razgovara.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

sunčano vrijeme prognoza 03

Vremenska prognoza: Danas pretežno sunčano, do 25 stepeni

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura...