fbpx
NaslovnicaCrna GoraRakočević: Uslovi koje je isporučio Spajić dovoljni da se popis kontroliše

Rakočević: Uslovi koje je isporučio Spajić dovoljni da se popis kontroliše

Podgorica, (MINA) – Set uslova koje je isporučio premijer Milojko Spajić apsolutno je dovoljan za kontrolu popisa, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević, navodeći da vjeruje da će pošten i transparentan proces početi u nedjelju.

Rakočević je ocijenio da ti uslovi skupa obezbjeđuju mehanizme za potpunu kontrolu, na način da se prilikom sakupljanja, unosa i provjere neće moći manipulisati i lažirati podaci.

”Vjerujem da će i posljednji uslov zbog kojeg je došlo do drugog odlaganja popisa biti ispunjen, uprkos tome što Spajić nije shvatio ozbiljnost onih koji zahtjeve traže, pa se zakucavao za 30. novembar“, rekao je Rakočević.

Spajić je, kako je naveo Rakočević, ipak dao još pet dana da se i posljedni uslov ispuni, a to je priprema specifikacije za izradu softvera pomoću kojeg će građani moći da provjere kako su se izjasnili kada se popis finalno završi.

Rakočević je dodao da je to posljednji, a najvažniji u nizu uslova koje su opozicija, savjeti manje brojnih naroda i nevladine organizacije tražili od Spajića na temelju čega je on odgodio popis dva puta.

”Sada imamo datum do kojeg će svi zahtjevi za održavanje popisa biti ispunjeni. I moći ćemo da uđemo u proces bez bojazni da će on biti netransparentan“, kazao je Rakočević.

On je rekao da će popis na taj način biti transparentan i pošten i da je siguran da će taj proces u finalu pokazati da građani Crnu Goru vide kao evropsku i građansku.

Prema riječima Rakočevića, u DPS-u su bili skeptični da svi uslovi mogu biti ispunjeni do 30. novembra i kazali su da nije dobro da se Spajić “zakucava” za taj datum.

”Vjerujemo da će pošten i transparentan popis početi 3. decembra“, naveo je Rakočević.

On je rekao da nijesu potpisali Sporazum u kojem stoji da će popis početi 30. novembra, već set uslova koje je opozicija 2011. dobila od vlasti i još nekoliko uslova više od toga.

„Što znači da neće biti manipulacija sa podacima iz popisa i da će se na taj način eleminisati ono što je pripremao Dritan Abazović, a to je popisna prevara“, kazao je Rakočević.

On je naveo da su, onog trenutka kada je parlamentarna većina pokušala da u Zakonu o popisu ugradi datum 30. novembra za početak, alarmirali sve one sa kojima su razgovarali o tome.

”Znate šta se desilo, amandmanom su izbrisali datum“, rekao je Rakočević.

On je naveo da su govorili da najvjerovatnije popis ne može početi 30. novembra.

„Uslovi su na kraju ispunjeni, dobili smo dva odgađanja i finalno dobili smo datum početka popisa koji odgovara prethodno dogovorenim uslovima“, kazao je Rakočević.

On je objasnio da će u popisu biti korišćena dva softvera, od kojih je jedan za prikupljanje podataka koji je korišćen 2011. godine.

”Revizija tima koji je pravio kontrolu tog softvera pokazala je da on postoji od 2011. godine. Mi smo dobili još jedan softver čija će specifikacija biti završena do početka popisa“, rekao je Rakočević.

Sa njim će, kako je dodao, građani moći da provjere putem jedinstvenog koda kako su se izjasnili u svim kategorijama i da li ih je neko upisao drugačije u odnosu na njihove navedene podatke.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Spajić: Olimpijski duh će narednih dana ujediniti svijet

Podgorica, (MINA) - Olimpijski duh će u Parizu narednih dana ujediniti svijet, kazao je...