fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredložili usvajanje rezolucije o genocidu u Pivi i Velici

Predložili usvajanje rezolucije o genocidu u Pivi i Velici

Podgorica, (MINA) – Klub poslanika Demokratske Crne Gore predložio je rezoluciju o genocidu o Pivi i Velici i zatražio da se razmatra na sjednici parlamenta koja je zakazana za ponedjeljak.

Demokrate navode da su ljudska stradanja, kada se govori o Pivi i Velici, odraz svega onoga što nije civilizacijska tekovina.

“I odraz onoga što uvijek i u svakom trenutku treba osuditi i učiniti sve da se odgovorna lica suoče sa pravdom”, kaže se u predloženoj rezoluciji.

Navodi se da su Demokrate građanima još prošle godine predočili o kakvom je zločinu riječ.

“Prema nepobitnim informacijama, od nacifašističkih formacija na prostoru Pive, početkom juna 1943. godine, monstruozno je ubijeno oko 1.290 civila, među kojima oko 550 djece, a u Velici, 28. jula 1944. godine, oko 550 civila, uključujući djecu i stara lica”, kaže se u dokumentu.

Demokrate navode da je svaka riječ suvišna kada se govori o takvim zločinima i stradanjima, posebno imajući u vidu da se radi o jednom od najsvirepijih nacifašističkih zločina koji su počinjeni na tlu Crne Gore u toku Drugog svjetskog rata.

“Istina, vrijeme ne možemo vratiti, niti umanjiti žal koju osjećamo nakon ovakvih nemilih događaja, ali jedno je sugurno – obavezu civilizacijsku, državničku, institucionalnu i naročito ljudsku, itekako imamo. Ako nekad institucije i država nisu bile dovoljno jake kada je riječ o zaštiti ljudskih prava, želimo da vjerujemo da sada jesu”, kaže se u rezoluciji.

Kako navode poslanici Demokrata, kada se uzme u obzir da nijedan počinilac zločina nije zbog tog nedjela izveden pred bilo koji domaći ili međunarodni sud, onda je potpuno jasno zašto se svjedoči nedovoljnom stepenu razumijevanja javnosti o tim zločinima.

“Kao što smo govorili i ranije, isto smatramo i sada, Skupština Crne Gore, najviši zakonodavni organ, treba da da doprinos jačanju svijesti i razumijevanju okolnosti, prirode i posljedica ovog zločina”, zaključuje se u predloženoj rezoluciji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije