fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPredate 772 aplikacije za učešće u projektu Hiljadu plus

Predate 772 aplikacije za učešće u projektu Hiljadu plus

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građani su u četvrtoj fazi projekta Hiljadu plus bankama ukupno predali 772 aplikacije, saopštio je generalni direktor za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

“U Podgoričku banku je stiglo 120 aplikacija, NLB 245, Lovćen 55, Crnogorsku komercijalnu banku (CKB) 225 i Erste banku 127”, kazao je Čanović Pobjedi.

On je rekao da je interesovanje bilo veliko što govori i podatak o broju predatih aplikacija.

Čanović je podsjetio da je javni poziv za građane objavljen 16. novembra, a da je predaja dokumentacije trajala od 19. novembra do četvrtka.

Projektni odbor za upravljanje projektom će pregledati sve pristigle aplikacije, a potom će Uprava za nekretnine provjeriti podatke aplikanata i članova domaćinstva da nemaju stan ili više od trećine ukupne stambenog objekta u susvojini.

Kada se kompletiraju svi podaci, Projektni odbor će sastaviti listu dobitnika vaučera, odnosno listu prioriteta, a nakon toga vaučeri će se dodjeljivati ciljnim grupama i to 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života i 30 odsto ostalim korisnicima.

“Postoji veliko interesovanje građana u vezi prve dodjele vaučera, međutim u ovom trenutku, zbog obima posla koji obavlja više institucija, ne možemo sa sigurnošću precizno reći kada će biti. Očekujemo da će prva dodjela biti početkom naredne godine, a učinićemo sve da bude što prije”, saopštio je Čanović.

On je podsjetio da su domaćinstva koja imaju prioritet u ovom projektu samohrani roditelji, odnosno staratelji, osoba sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član osoba sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja, zaposleni u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost u javnom sektoru i žrtve nasilja u porodici.

Ukupno je do sada, kroz prethodne tri faze, 191 prioritetno lice riješilo stambeno pitanje.

“Takođe, u ponudi imamo 409 stambenih jedinica u izgradnji koje su ponudile 11 građevinskih firmi koje su se prijavile na javni poziv za ponuđače stanova, kao i listu izgrađenih stanova, koja će se kontinuirano ažurirati, budući da je javni poziv za izgrađene stanove otvoren sve vrijeme dok traje projekat”, dodao je Čanović.

Najčitanije