fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPovlašćenim proizvođačima preko 66 miliona EUR

Povlašćenim proizvođačima preko 66 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Povlašćeni proizvođači električne energije iz takozvanih obnovljivih izvora malih hidroelektana, vjetro i solarnih elektrana dobili su podsticaje od 66,3 miliona EUR, od početka 2014. godine do kraja jula.

Najviše novca za ove isplate obezbijeđeno je sa posebne stavke na računu koju plaćaju svi potrošači. Nova Vlada je prekinula praksu izdavanja novih koncesija privilegovanim proizvođačima, a novac se sada isplaćuje prema ugovorima koji su na snazi, pišu Vijesti.

Svu struju koju proizvedu povlašćeni investitori otkupljuje Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) po podsticajnim cijenama. Podsticaj je isplaćen za otkupljenih 1,37 hiljada gigavat sati (GWh) električne energije.

Prema podacima koje su Vijesti dobile od COTTE, najviše subvencija dobila je Krnovo Green Energy 35 miliona EUR, na otkupljena 682 GWh iz vjetro-parka na Krnovu kod Nikšića.

Ta kompanija je u vlasništvu međunarodne korporacije Akuo Energy Central Europe iz Pariza sa 51 odsto, dok 49 odsto ima holandska firma Masdar Energy B.V. Podsticaje je počela da dobija 2017. godine, kada su iznosili 2,2 miliona EUR da bi naredne godine taj iznos vrijedio po devet miliona EUR. Za sedam mjeseci ove godine dobili su još 5,3 miliona EUR.

Druga kompanija po količini dobijenog novca je Hidroenergija Montenegro sa 9,5 miliona EUR, za proizvedenih 205 GWh iz osam malih hidroelektrana. Osnivači Hidroenergije su, prema podacima iz CRPS, Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović i firma Hemera capital Olega Obradovića. Obradović je ovlašćeni zastupnik Hidroenergije. Oni su u prošloj godini dobili 1,1 milion EUR subvencija, a za sedam mjeseci ove godine 1,75 miliona.

Možura Wind Park je treća kompanija po količini dobijenih subvencija od 9,2 miliona EUR, za proizvedenih 195 GWh u posljednje tri godine. Oni su počeli s proizvodnjom krajem 2019. godine kada su dobili 35 hiljada EUR subvencija, da bi u 2020. primili 6,1 milion EUR, a za sedam mjeseci ove godine 3,1 milion EUR.

Ova kompanija je od osnivanja promijenila više vlasnika, a nalazi se pod istragom tužilaštva na Malti i u Crnoj Gori zbog moguće korupcije, dok se akterima ove afere na Malti sudi i zbog ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije iz 2017. godine. Vlasnik 90 odsto udjela sada je kompanija Malta Montenegro Wind Power koja se povezuje s kineskim kapitalom, i malteška državna energetska kompanija Enemalta sa deset odsto.

Četvrti privilegovani proizvođač po primljenim subvencijama je Kronor, čiji su osnivači Kroling Željka Miškovića, Mont Hidro i Normal company, Žarka Burića. Oni su za dvije male hidroelektrane, koje su od 2016. godine proizvele 103 GWH, dobili podsticaje od 3,9 miliona EUR.

Hydro Bistrica, čiji je vlasnik firma Synergy, dobila je 1,4 miliona za jednu malu hidroelektranu, koja je od 2018. godine proizvela 32 GWh. Vlasnici ove firme su Kia Montenegro (osnivač Željko Đuranović, zastupnik i izvršni direktor Vuk Rajković), kao i Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović.

Synergy je za još jednu malu hidroelektranu od 2015. godine dobila 957 hiljada EUR, koja je proizvela 15,8 GWh. Firma Igma Energy, u vlasništvu Igora Mašovića, dobila je ukupno 1,3 miliona podsticaja od 2015. godine za proizvedenih 46 GWh iz dvije male hidroelektrane.

Small Hydro Power Mojanska u vlasništvu Igora Mašovića, Slobodana Popovića i Željka Savovića, dobila je 1,2 miliona EUR. Ona je počela s proizvodnjom u tri male hidroelektrane prošle godine i do sada je ukupno proizvela 26 GWh. Isti vlasnici imaju i drugu firmu Small Hydro Power Kutska preko koje su dobili subvencije od 700 hiljada EUR, za dvije male hidroelektrane.

Firma Bord Energy je za jednu malu hidroelektranu od 2018. godine dobila 504 hiljade EUR. Vlasnici ove firme su Igor Mašović, Veletex, porodična firma bivšeg predsjednika Privredne komore Vlastimira Golubovića, kao i Radenko Vuletić.

Podsticaje ukupno dobija 26 firmi, za 39 izvora električne energije, od čega su 32 male hidroelektrane, dva vjetro-parka i pet malih solarnih elektrana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...