fbpx
NaslovnicaCrna GoraPokrenuta peticija za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora

Pokrenuta peticija za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora

Podgorica, (MINA) – Organizacioni odbor protesta Ima nas, koji čine predstavnici političkih partija, nevladinih organizacija, nezavisni intelektualci i građani, pokrenuo je peticiju za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Iz Organizacionog odbora protesta Ima nas saopštili su da je cilj peticije da se sačuva evropska perspektiva i budućnost Crne Gore.

Crna Gora, kako su ocijenili, nalazi se u dubokoj političkoj, institucionalnoj i ekonomskoj krizi.

Iz Organizacionog odbora protesta Ima nas rekli su da je održavanje izbora nakon kojih bi Crna Gora dobila stabilnu političku Vladu, koja će usmjeriti zemlju na pravi put, jedini način da se povrati normalnost u svakodnevno funkcionisanje društva.

“Mi, građanke i građani, predstavnici i podržavaoci građanske i proevropske politike razvoja, aktivisti civilnog sektora, riječju – demokratska i državno odgovorna javnost, zahtijevamo skraćenje mandata aktuelnog saziva Skupštine i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora”, piše u peticiji.

Navodi se da je to jedini način da se stane na put urušavanju državnosti i ustavnog poretka, zatvaranju izvjesno dogledne evropske perspektive, kao i uništavanju ekonomskih i finansijskih potencijala na kojima je oslonjen realno mogući rast životnog standarda svakog pojedinca.

“Dali smo iskrenu demokratsku šansu i dovoljno dugo čekali učinke aktuelne vlasti”, piše u peticiji.

Navodi se “da smo umjesto odgovorne posvećenosti državnom i interesu građana, dobili partijsko-političke kalkulacije, ostrašćeni revanšizam i jeftini populizam i opasnu nekompetentnost u vršenju javnih poslova”.

“A naš najpreči interes i dalje je politička, bezbjednosna i ekonomska stabilnost, dinamičan demokratski i ekonomski razvoj praćen rastom životnog standarda, snaženje euroatlantskog partnerstva i najskorije moguće članstvo države u EU”, ističe se u peticiji.

Navodi se da svaka porodica ima pravo na dostojanstven život.

“Svako od nas pojedinačno i svi zajedno odgovorni smo pred sobom, svojim precima i svojim potomcima. Niko nema pravo da upropaštava evropsku budućnost naše djece i države”, piše u peticiji.

Poručuje se da Crna Gora treba da, u skladu sa svojom ponosnom tradicijom, ostane društvo slobode i ravnopravnosti, multietničnosti, odgovornih i odvažnih građana.

Crna Gora, kako se dodaje, treba što prije da postane društvo vladavine prava i pravednosti, kontinuirano promišljene politike, koja će joj garantovati međunarodni prestiž i uvažavanje i društvo socijalno senzibilne politike u čijem je fokusu dobrobit svakog pojedinca i porodice.

“Nama, građankama i građanima Crne Gore, Ustav garantuje pravo da branimo svoju državu i njeno ustavno uređenje”, navodi se u peticiji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...