fbpx
18.1 C
Podgorica
March 23, 2023.
NaslovnicaCrna GoraOstaju brojni problemi i izazovi

Ostaju brojni problemi i izazovi

Podgorica, (MINA) – Novinari, novinarke i zaposleni u medijima dočekuju Svjetski dan slobode medija u boljem ekonomskom ambijentu i sa jačom krivično-pravnom zaštitom od napada nego ranije, ali brojni problemi i izazovi ostaju, kaže se u proglasu Sindikata medija Crne Gore (SMCG).

Navodi se da su većem dijelu zaposlenih u medijima povećane zarade početkom ove godine zahvaljujući programu „Evropa sad“, dok su samo mjesec ranije njihove prosječne zarade i dalje bile ispod državnog prosjeka.

Upozorava se da brojni zaposleni u nekim lokalnim javnim emiterima još nisu dobili te povišice jer, usljed kašnjenja, primaju plate iz prošle godine.

„U tom smislu, položaj radnika/ca u ovim medijima nije poboljšan, a novi Zakon o audio-vizuelnim medijskim uslugama, koji je trebalo da popravi stvari, ne usvaja se već tri godine“, kaže se u proglasu SMCG.

Ocjenjuje se da, i pored povećanja zarada, novinari i medijski radnici ostaju preopterećeni, zbog povećanog obima posla, usljed intenzivnih društveno – političkih dešavanja ali i često nedovoljnog broja ljudi u redakcijama.

„Dio njih radi prekovremeno, a za to nisu plaćeni dok su mnogi prinuđeni da pored novinarstva rade još neke poslove kako bi imali stabilnu egzistenciju. Sve su to problemi koji se ponavljaju iz godine u godinu i bez čijeg rješavanja ne možemo imati potpunu slobodu medija u našoj zemlji“, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je SMCG nedavno ponovo pokrenuo inicijativu prema Uniji poslodavaca o otpočinjanju pregovora o novom Granskom kolektivnom ugovoru pošto je dosadašnji iz 2004. godine prestao da važi.

„Očekujemo da pregovori počnu uskoro i da dođemo do dogovora kojim će se poboljšati radno-pravni i ekonomski status zaposlenih u medijima, a vjerujemo da je i vlasnicima medija u interesu da imaju zadovoljne zaposlene“, kaže se u proglasu.

Navodi se da 3. maj – Svjetski dan slobode medija Crna Gora dočekuje i sa izmijenjenim Krivičnim zakonikom, kojim je pojačana krivično-pravna zaštita novinara i medijskih radnika, odnosno povećane kazne za napade na novinare.

To je, kako se podsjeća, bila dugogodišnja inicijativa nevladine organizacije Akcija za ljudska prava, kojoj se pridružio SMCG, a kasnije još sedam organizacija koje se bave i medijima.

„Prošla godina je bila najgora po broju napada na novinare/ke u Crnoj Gori kojih je bilo čak 28, a zabilježeno je i nekoliko incidenata ove godine pa vjerujemo da će tužilaštva i sudovi vrlo brzo biti u prilici da primijene novi Krivični zakonik i oštrije kazne napade ili ometanja novinara/ki dok rade svoj posao“, kaže se u proglasu.

Podsjerća se da je prošle godine urađena i prva Medijska strategija Crne Gore i počeo rad na izmjeni medijskih zakona.

„Očekujemo da će se medijska pravila i zakoni u Crnoj Gori brže mijenjati kako bi izlazili u susret brzim promjenama u medijskoj industriji i potrebama zaposlenih. Loš primjer je Zakon o audio-vizuelnim medijskim uslugama koji već tri godine čeka da bude usvojen, a mogao bi da značajno popravi stanje u elektronskim medijima pa samim tim i status zaposlenih u tim medijima“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da brze promjene u medijskoj djelatnosti uključuju i poplavu dezinformacija, lažnih vijesti i govora mržnje, na šta nisu imuni ni mediji u Crnoj Gori.

To je, kako se ocjenjuje, nova i galopirajuća opasnost za slobodu medija jer je pretvara u svoju suprotnost pošto se pod plaštom slobode objavljuje sve i svašta, najčešće sa ciljem diskreditacije pojedinaca ili čitavih grupa.

„Stoga pozivamo novinare/ke i sve zaposlene u medijima u Crnoj Gori da poštuju pravila profesije jer samo tako sloboda medija može imati svoj puni smisao“, kaže se u proglasu.

SMCG če i ove godine učestvovati u regionalnoj akciji “Pet minuta gromoglasne tišine”. koja se organizuje povodom 3. maja.

“Apelujemo da se uključite u akciju koja je planirana za sjutra od 11 sati i 55 minuta do 12 sati. Sa Pet minuta gromoglasne tišine treba jasno da iskažemo svoju sindikalnu i profesionalnu solidarnost i odlučnost u namjeri da zaštitimo prava koja nam pripadaju”, kaže se u saopštenju SMCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Centar za građansko obrazovanje (CGO), novi logo

Polarizacija u društvu posljedica neadekvatnog suočavanja sa prošlošću

Podgorica, (MINA) - Crnogorsko društvo je obilježeno polarizacijom, populizmom, klerikalizacijom, rastućom mizoginijom i govorom...