fbpx
NaslovnicaGlavna vijestOd 1. januara slobodno formiranje cijene hljeba

Od 1. januara slobodno formiranje cijene hljeba

Podgorica, (MINA) – Od 1. januara naredne godine prestaje da važi Odluka o utvrđivanju maksimalne maloprodajne cijene vekne pšeničnog bijelog hljeba i cijene će se slobodno formirati, saopšteno je nakon današnje sjednice Vlade.

Kako je saopšteno, na sjednici je usvojena informacija o formiranju cijene osnovne namirnice hljeba, koja sadrži siže aktivnosti koje će Vlada preduzeti u pravcu praćenja trenda cijena i mjera koje će preduzeti ukoliko dođe do njihovog naglog rasta.

U informaciji se navodi da su nadležna ministarstva u intenzivnoj komunikaciji o ovom pitanju sa velikim trgovačkim lancima i velikim pekarskim proizvođačima.

“Budući da od 1. januara naredne godine prestaje da važi Odluka o utvrđivanju maksimalne maloprodajne cijene vekne pšeničnog bijelog hljeba, i da će se cijene slobodno formirati, nadležna ministarstva će nastaviti razgovore sa zainteresovanim stranama u pravcu utvrđivanja trgovačke marže na nižem nivou, kako bi se spriječio rast cijena”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je iskazano očekivanje da će sve strane prilikom formiranja cijena hljeba i utvrđivanja trgovačkih marži pokazati visok nivo društvene odgovornosti, imajući u vidu značaj koji ta namirnica ima u dnevnoj potrošnji domaćinstava.

Na sjednici je usvojena Informacija o programu “Selo sad” – posebna komponenta Agrobudžeta Crne Gore za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

“U informaciji se navodi da je stanje u poljoprivrednoj proizvodnji za koju je vezano oko 150.000 stanovnika Crne Gore otežano zbog pandemija virusa Covid-19 kao uzroka niza faktora koji su se negativno odrazili na sektor poljoprivrede”, kazali su iz Vlade.

Navodi se da je Crna Gora u velikom stepenu uvozno zavisna, tako da su cijene inputa u poljoprivrednoj proizvodnji povećane u prosjeku oko 40 odsto, čime je dohodak poljoprivrednih proizvođača ugrožen.

“Ovakva situacija obavezuje da se u narednoj godini Vlada fokusira i izdvoji izdašniji budžet za narednu 2022. godinu”, rekli su oni.

Iz Vlade su naveli da je programom predviđeno povećanje davanja-direktna plaćanja u iznosu od 1,5 milion EUR, davanje za vodnu infrastukturu 400 hiljada EUR, putnu infrastrukturu 500 hiljada EUR, za nabavku stoke i jačanje stočnog fonda 600 hiljada EUR.

“Za kooperativu i preradu na gazdinstvima predviđeno je 100 hiljada EUR, stimulaciju plasteničke proizvodnje 200 hiljada EUR, nabavku sadnog materijala 100 hiljada EUR, porivljavanje rijeka i jezera 100 hiljada EUR, nabavku adekvatnog sadnog materijala i pošumljavanje opožarenih površina i goleti 200 hiljada EUR”, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila ažuriranu jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata koja ukupno sadrži 152 projekta procijenjene vrijednosti 6,3 milijarde EUR.

Navodi se da je Vlada usvojila informaciju za projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela, Foča, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina sa aspekta zaštite životne sredine shodno UNECE Konvenciji o procjeni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu – Espoo.

Usvojena je i Informacija o statusu planske dokumentacije potrebne za realizaciju projekata izgradnje solarne elektrane na lokalitetu Briska Gora i vjetroelektrana na lokalitetu Brajići.

“Zaduženo je resorno ministarstvo da intenzivira aktivnosti na izradi planske dokumentacije, kako bi se stvorile planske pretpostavke za realizaciju navedenih projekata”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije