fbpx
NaslovnicaCrna GoraNastava počinje 1. septembra, časovi 45 minuta

Nastava počinje 1. septembra, časovi 45 minuta

Podgorica, (MINA) – Nastava u crnogorskim školama počeće 1. septembra, a časovi će trajati 45 minuta, saopštili su iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, navodeći da će učenici, nastavnici i ostali zaposleni morati da nose maske.

Iz tog resora su kazali da su pripremili planove školama kako bi školska godina počela 1. septembra.

Kako su naveli, na sastanku sa predstavnicima Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja, poštujući sugestije Unicefa i Svjetske zdravstvene organizacije, podržan je prijedlog Ministarstva da se, u skladu sa školskim kalendarom, nastava organizuje na način predviđen zakonskim propisima.

„Shodno tome, Ministarstvo je pripremilo instrukcije koje će blagovremeno biti upućene školama kako bi školska 2021/22. godina počela regularno“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će nastava početi 1. septembra, i da će vrijeme trajanja školskog časa biti 45 minuta.

Škole su dužne da obezbijede toplomjere, sredstva za dezinfekciju ruku, prostora i površina i ostale higijenske potrepštine, kao i prostoriju za izolaciju učenika ako se posumnja na infekciju, do dolaska roditelja, i uz prisustvo odrasle osobe (nastavnik, pedagog…)

„Učenici, nastavnici, ostali zaposleni u školi i posjetioci, dužni su da nose maske i pri ulasku prođu tretman prevencije – mjerenje temperature i dezinfekciju“, kaže se u instrukcijama Ministarstva.

Navodi se da nastavu ne treba izvoditi kabinetski, kad god je to moguće, kako bi se smanjio fizički kontakt.

Sve učionice treba da imaju dozere sa sredstvom za dezinfekciju ruku, a škole su dužne i da obezbijede kvalitetno dežurstvo nastavnika i pomoćnog osoblja u školi i dvorištu.

„Učenika kome se povisi temperatura u toku nastave izolovati do dolaska roditelja. Zabraniti korišćenje flaša s vodom, već obezbijediti čaše za jednokratnu upotrebu“, navodi se u instrukcijama Ministarstva.

Iz tog resora napominju da treba svakodnevno voditi evidenciju o odsutnim nastavnicima i učenicima.

„Nakon odsustva, dužni su pokazati neki od testova koji potvrđuje da su negativni na prisustvo virusa COVID -19 u organizmu, ili ljekarsku preporuku za pohađanje nastave“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da treba ograničiti posjete roditelja školi, a roditeljske sastanke održavati onlajn.

Nastavnici su dužni da do 10. septembra obezbijede nastavne planove sa svim predviđenim ishodima, i da ih dostave u elektronskoj formi.

„Klasifikovati planove sa sažetim ishodima po predmetima i razredima, kako bi bio omogućen brzi prelazak na neki drugi model nastave“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je Zavod za školstvo pripremio preporuke za pedagoško-psihološku podršku učenicima za organizaciju rada nakon otvaranja vrtića i škola.

„Takođe, Zavod je detaljno razradio uputstva za, eventualnu, organizaciju onlajn nastave za narednu školsku godinu“, kazali su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, sa radom će nastaviti i Radna grupa za organizaciju i praćenje vaspitno-obrazovnog rada, u nešto izmijenjenom sastavu u odnosu na prošlogodišnju.

„Radnu grupu čine predstavnici Ministarstva, Zavoda, Ispitnog centra, Centra za stručno obrazovanje, Sindikata prosvjete, udruženja Roditelji i NARDOS, Instituta za javno zdravlje i Unije srednjoškolaca“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...