fbpx
NaslovnicaCrna GoraMogući sajber napadi tokom izbora

Mogući sajber napadi tokom izbora

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori su tokom predstojećih predsjedničkim izbora mogući sajber napadi, saopštili su iz Nacionalnog centra za odgovor na računarsko bezbjednosne incidente (CIRT) i poručili da će preduzeti sve mjere da eventualne napade spriječe.

Iz CIRT-a su kazali da je primjetan trend rasta DDoS napada u toku važnih političkih dešavanja, kako na prostoru Crne Gore, tako i na globalnom nivou.

“Shodno tome, neophodno je dodatno povećati nivo zaštite servisa u državnim institucijama, medijskim kućama kao i u organizacijama koje se bave praćenjem izbornih procesa”, naveli su iz CIRT-a.

Prema njihovim riječima, cilj DDoS napada je da onemogući krajnjim korisnicima korišćenje određenog servisa pristup web portalu, praćenje rezultata izbora i slično, slanjem velikog broja zahtjeva.

Takvi hakerski napadi, kako su naveli iz CIRT-a, rado su korišćena alatka onih koji ne žele da određeni sadržaj dođe do šire javnosti.

Što se tiče posljedica, iz CIRT-a su kazali da ti napadi nijesu neki od najopasnijih.

“Najveće posljedice mogu imati napadi poput sofisticiranih malvera kojima je krajnji cilj krađa podataka digitalnih identiteta, a nerijetko i novca”, pojašnjava se u saopštenju.

Iz CIRT-a su kazali da, osim odgovora na incidentne, djeluju i preventivno, edukacijom korisnika objavljujući sigurnosna upozorenja i savjete.

“Apsolutna bezbjednost od sajber napada ne postoji ni u jednoj državi na svijetu, pa tako ni u Crnoj Gori. Međutim, nastojimo da sistemi budu što otporniji na sajber napade”, istakli su iz CIRT-a.

Oni su poručili da će tokom predstojećih izbora preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti da, u koordinaciji sa državnim institucijama, privatnim sektorom i međunarodnim partnerima, spriječe eventualne DDoS napade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije