fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMihailo: Građani da se ne odazivaju pozivu na litije

Mihailo: Građani da se ne odazivaju pozivu na litije

Podgorica, (MINA) – Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo pozvao je građane da se ne odazivaju pozivu Mitropolije crnogorsko primorske da prisustvuju litijama, ocjenjujući da su to pozivi građanima da se, kako je kazao, dignu na ustanak protiv državnog uređenja.

“Apelujem na građane da se ne odazivaju takvim pozivima koji dovode u pitanje njihove živote”, kaže se u reagovanju Mihaila.

Mitropolit crnogorsko- primorski Amfilohije najavio je da će u nedjelju litije biti nastavljene.

Mihailo je kazao da ova zemlja nema smisla i ne može postojati bez Crnogoraca, niti oni bez države i duhovne okosnice, CPC.

“Nimalo slučajno, upravo nje su nas 1918. godine lišili beogradski bajoneti, a državu doveli u status kolonije. I ponovo ta politika uzima maha, a njeni protagonisti javno prijete samoj državi, nazivajući je fildžan državom, a Crnogorce čašćavajući svim mogućim pridjevima koji čovjeku ne pristoje”, rekao je Mihailo.

Kako je naveo, i ko bi ih drugi predvodio “no katunski nadpop iz Cetinjske filijale beogradske patrijaršije”.

“Iako su zabranjeni masovni skupovi, zbog mogućega širenja zaraze korona virusom, on poziva građane u svim gradovima, da u nedjelju veče, masovno učestvuju na takozvanim litijama, ustvari, da se dignu na ustanak protiv državnoga uređenja, kojemu tepa litije”, kazao je mitropolit CPC.

Prema njegovim riječima, čak šalje cetinjsko svještenstvo da ih istim povodom organizuje i po Srbiji.

“Zabrinut sam zbog moguće masovne zaraze koronavirusom, koju bi takvi skupovi mogli da izazovu. Zato apelujem na građane da se ne odazivaju takvim pozivima koji dovode u pitanje njihove živote”, kazao je Mihailo.

On je rekao da je ne manje zabrinut i zbog indolentnoga odnosa državne administracije, bolje reći tužilašta.

“Oni danima izviđaju prekršaje beogradskih popova koji su se namjerno ogriješili o odluke NKT-a za zarazne bolesti, s namjerom da nikad ne pokrenu postupak, a za iste su slali građane u zatvor”, kazao je Mihailo.

Prema njegovim riječima, ne treba smetnuti s uma da ko ovome sukobu između države i beogradske patrijaršije kapitulira, kapituliraće za uvijek.

“Zato nije mudra administracija koja ovako postupa s neprijateljima ove zemlje, a prezire njene najbolje sinove. To bi joj se moglo obiti o glavu”, poručio je Mihailo.

On je apelovao i na administraciju da spriječi masovne skupove u organizaciji beogradske patrijaršije, u ovo vrijeme kad je prijetnja masovne zaraze koronavirusom izjesna, i može dovesti do tragičnih posljedica.

“One bi bile takvih razmjera, da bi smo ih se sjećali desetljećima. Nekome je to očiti cilj. Mudro je da se na vrijeme spriječe”, kazao je Mihailo.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...