fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarković: Potrebna stručna, odgovorna i ozbiljna Vlada

Marković: Potrebna stručna, odgovorna i ozbiljna Vlada

Podgorica, (MINA) – Crnoj Gori je potrebna stručna, odgovorna, ozbiljna i patriotska Vlada, koja će hitno raditi u interesu države i građana, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Duško Marković.

On je, u emisiji Argumenti na Televiziji Crne Gore, kazao da Crna Gora u vrijeme nove vlasti živi u političkom eksperimentu u kojem su, kako je naveo, država i institucije srozani.

Marković je naveo da je DPS i ranije i sada nezaobilazan politički faktor.

Kako je kazao, politički razlog zbog kojeg neko danas ne želi DPS u vlasti ili direktno u Vladi, je kod onih koji su u situaciji da predlažu i kreiraju novu vladu – da je DPS bio na vlasti 30 godina i da je sada potrebno dati priliku novim akterima.

“Drugi razlog predstavlja suštinu, a to je što programski ciljevi postojeće većine i prethodne Vlade su apsolutno suprotni programskim ciljevima DPS-a”, kazao je Marković, prenosi portal RTCG.

On je ocijenio da Crnoj Gori nije potrebana nikakva eksperimentalna vlada koja će sve, kako je kazao, držati zarobljene.

Marković je istakao da je Crnoj Gori potrebna stručna, odgovorna, ozbiljna vlada, patriotska Vlada, koja će hitno raditi u interesu države i njenih građana.

Prema njegovim riječima, zbog toga je DPS spreman da podrži Vladu sa tim potencijalima i takvim operedjeljenima.

“Mi očekujemo predlog Vlade i budućeg mandatara na tom konceptu, ako taj koncept bude na stolu, DPS je spremna da ga podrži kao najjača opoziciona stranka, vjerujem u savezu sa drugim opozicionim strankakm kako bi radili u javnom intresu i na opšte dobro građama”, kazao je Marković.

Marković je rekao da Crnoj Gori pod hitno treba nova vlada i da je politička kriza ozbiljna i teška.

On je kazao da mu je najbliži naziv te buduće vlade “privremena vlada” koja, prema njegovim riječima, mora pod hitno da stabilzuje intitucije, odblokira put ka Evropskoj uniji i izvrši ekonomsku sanaciju.

“Vlada toga karaktera ne može u svojoj agendi imati teška strateška pitanja, a ona se tiču i Open Blakana, temeljnog ugovora, popisa. Ta pitanja mora da rješava snažna politička vlada”, poručio je Marković.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Predrag Bulatović, kazao je da izbore ne može da priprema ni vlada Zdravka Krivokapića, ni Dritana Abzovićeva, a kako je dodao, posebno ne manjinska vlada koju podržava DPS.

On je poručio i da će tražiti istovremeno vanredne parlamentarne i predsjedničke izbore.

“Pa ćemo mi da vidimo hoće li se kandidovati ili neće. Ja ne želim da meni Abazović kaže neće se on (Đukanović) kandidovati”, naveo je Bulatović.

Bulatović je naveo i da postoji ideja da se produži mandat gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću i da se sve završi u aprilu naredne godine, za šta je Marković kazao da se bez izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika u to ne može ući.

On je rekao da DF ne želi sa DPS-om u Vladu, jer su se protiv njih borili.

“Mi u ovom trenutku imamo očiglednu činjenicu, da je predsjednik DPS-a i predsjednik države Milo Đukanović u dužem vremenskom periodu, očigledno, imao određene kontakte sa određenim faktorima unutar parlamentarne većine i ostvario je onaj cilj koji je žalio”, kazao je Bulatović.

Bulatović je naveo da su na jedan “čudan i brzoplet način”, nakon novogodišnjih praznika, uz kako je dodao, pomoć Građanskog pokreta URA, srušeni Vlada i predsjednik parlamenta.

“U tom kontekstu ću ja da govorim o toj činjenici da je Milo Đukanović imao uticaj na pokušaj prekomponovanja izborne volje u Crnoj Gori”, kazao je Bulatović.

On smatra da Đukanović i DPS nijesu konstruktivna opozicija.

“On je ono što je uvijek bio i pokušava da iz manjine, dođe do većine i da dođe do vlasti”, naveo je Bulatović.

Bulatović je naveo da je logično da se nova vlada formira u okviru parlamentarne većine ili da se ide na izbore.

“Za nas ne postoji nikakva manjinska vlada koju će poržati DPS”, poručio je Bulatović.

On je ocijenio da je u novim uslovima potrebno obnoviti postojeću većinu.

“Nama je Dritan Abazović rekao sljedeće: DPS će nas podržati, veoma brzo će Milo Đukanović da napusti poziciju predsjednika DPS-a, neće se kandidovati na predsjedničkim izborima”, naveo je Bulatović.

Bulatović je istakao da ne može da vjeruje da DPS pristaje na to da im neko kaže da im predsjednik odlazi.

Marković je kazao da takve informacije prvi put čuje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...