fbpx
NaslovnicaCovid19Laušević: Preležana bolest i vakcina ne štite od omikrona

Laušević: Preležana bolest i vakcina ne štite od omikrona

Podgorica, (MINA) – Preležana bolest i vakcinacija protiv koronavirusa ne štite od infekcije omikron sojem, kazao je epidemiolog Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević, dodajući da zbog toga epidemiolozi smatraju da bi trebalo primijeniti restriktivne mjere.

Laušević je za Radio Crne Gore rekao da epidemiologe ne plaši dramatičan rast broja novoinficiranih koronavirusom, navodeći da je taj skok očekivan.

“Dobro je što, za sada, barem kod nas, nemamo porast broja hospitalizovanih, ali je rano još reći da li je ovaj soj manje opasan”, istakao je Laušević.

On je, kako prenosi portal RTCG, podsjetio da je u Crnoj Gori od posljedica koronavirusa preminulo više osoba nego od svih zaraznih bolesti u proteklih nekoliko decenija.

“Nemojmo se igrati sa tim da je ovo blaga bolest. Na kraju, cifre su daleko više na strani ove bolesti”, rekao je Laušević.

On je naveo da ni treća doza vakcine ne može da zaštiti od infekcije omikron sojem, dodajući da je, prema raspoloživim podacima, klinička slika relativno blaga kod onih koji su primili treću dozu.

Na pitanje šta se može očekivati narednih sedmica, Laušević je rekao da to zavisi od epidemijskih mjera.

“Predstoje praznici, sve to za posljedicu može imati porast broja oboljelih. Omikron je izrazito kontagiozan, oni koji su preležali bolest i sa trećom dozom su se opustili, a to više ne štiti od infekcije”, naveo je Laušević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije