fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Rekli su da Joanikije neće biti izabran ako ne odem u...

Krivokapić: Rekli su da Joanikije neće biti izabran ako ne odem u Beograd

Podgorica, (MINA) – Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da mu je uoči Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) krajem maja saopšteno da, ukoliko ne dođe u Beograd, Joanikije neće biti izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Krivokapić je, u intervjuu za dnevni list Nova, kazao da je u petak, prije početka Sabora, dostavio zvanično pismo patrijarhu Porfiriju, u kom je obrazložio sve što se tiče Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore.

“Mislio sam da je to sa moje strane dovoljno. Zahvalio sam se na predlozima, učinjenom trudu… Već u ponedjeljak sam imao informacije iz više izvora, a to sam rekao i na premijerskom satu, da neko želi da me predstavi kao izdajnika Crkve”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je tada shvatio da mu se nešto sprema.

Krivokapić je rekao da je ključni trenutak bio u srijedu, kad je dobio poziv od jednog lidera Demokratskog fronta (DF) koji mu je rekao da neće biti izabran mitropolit i da ću ja biti krivac za sve.

Krivokapić je objasnio da je odgovorio da on zna šta je istina i da bi “istrošeni političari i naručeni analitičari trebalo dobro da razmisle jesu li stavili prst u božji sasud”.

“Kasnije, u jutarnjim satima, baš kad sam bio u Sabornom hramu, dobio samo poziv tokom kog mi je rečeno da, ukoliko ne dođem u Beograd, Joanikije neće biti izabran za mitropolita”, naveo je Krivokapić.

On je podsjetio da je taj dan imao Premijerski sat, tokom kog je bila vrlo žustra rasprava sa jednim liderom DF-a i da je istog dana njegova supruga završila na intenzivnoj njezi zbog velikog stresa.

“Svi su očekivali da ću da stavim taj potpis, koji je po njima bio prirodan, vjerovatno zato što im je moj psiho portret govorio da ću za Crkvu da uradim bilo šta”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da mu je, pošto se taj dan konsultovao sa pravnicima u Vladi, jasno rečeno da bi to bio presadan.

“Bez obzira na sve to, ja sam odlučio da idem za Beograd kad sam shvatio da je mojoj supruzi malo bolje”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da je, da ne bi postojala bilo kakva dilema, tokom puta napisao tvit koji je bio vrlo jasan.

“Ukazao sam na volju naroda u Crnoj Gori, koja je bila i te kako poznata svim episkopima koji su prisustvovali Saboru – da bi Joanikije trebalo da bude mitropolit”, kazao je Krivokapić i dodao da je tada rekao i da je najbolji termin za potpisivanje Temeljnog ugovora dan kad se upokojio mitropolit Amfilohije.

“Smatrao sam da bi to, na neki način, predstavljalo simboliku njegovog djelovanja. To je vjerovatno loše primljeno od njegove svetosti i određenih episkopa koji su prisustvovali tom sastanku, i ispalo je kao da ja opstruiram dogovore koji su već unaprijed pripremljeni”, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, vjerovatno je tek tada shvaćeno da on ipak predstavlja jednu državu i da ona mora da reaguje u skladu sa zakonom i Ustavom.

“Bio bih nedostojan pozicije koju obavljam da sam u tom trenutku potpisao Temeljni ugovor, jer na teoriji svršenog čina se ne smiju bazirati odnosi crkve i države”, kazao je Krivokapić.

Na pitanje kako gleda na to da se pozadina njegove posjete u crnogorskoj i srpskoj javnosti dugo tumačila kao pokušaj državnog udara iz Beograda, Krivokapić je odgovorio da u tim trenucima nije razmišljao o tome, ali da su ga informacije koje je dobio nekoliko dana poslije toga kao čovjeka i premijera zabrinule.

“Pitao sam se kako je moguće da jedan predsjednik vlade doživi tako nešto. Vjerujete mi, te informacije sam dobio iz pouzdanih izvora. Odazvao sam se pozivu specijalnog državnog tužioca i rekao sam šta imam. Nadam se da će to biti korisno za čitavo društvo, jer ću taj zapisnik javno da objelodanim”, poručio je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da odnosi sa Srbijom ne mogu biti bolji sve dok ne postoji volja sa obje strane da se oni unaprijede.

Govoreći o medijskoj kampanji koju su protiv njega vodili prorežimski glasila u Srbiji, Krivokapić je rekao da se zna ko drži medije u Srbiji i Crnoj Gori i da je svjesno izabrao da bude na skeneru javnosti, ali da zbog toga ne bi smjela da ispašta njegova porodica.

Krivokapić je kazao da ne može da razumije zbog čega Srbija odbija da isporuči Svetozara Marovića.

“Svaki čovek koji je priznao krivicu nema razloga da se skriva bilo gdje. Zašto Srbija to radi, to je pitanje za njih, jer smo mi uradili sve što je do nas”, rekao je Krivokapić.

On je dodao da je Crna Gora učinili nešto za šta kažu da je diplomatski nepotrebno – ponovo je podnijela zahtev za izručenje Marovića, garantujući svu medicinsku pomoć, jer je jedno od obrazloženja glasilo da se on nalazi u Srbiji zbog bolje medicinske usluge.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije