fbpx
NaslovnicaGlavna vijestKrivokapić neće učestvovati u radu Sudskog savjeta

Krivokapić neće učestvovati u radu Sudskog savjeta

Podgorica, (MINA) – Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da neće učestvovati u radu Sudskog savjeta, navodeći da na taj način želi da doprinese unapređenju samostalnosti tog tijela i uvaži pravnu struku.

Krivokapić je rekao da je to odlučio imajući u vidu ranije date preporuke GREKO i Venecijanske komisije, koje su se odnosile na potrebu smanjenjena uticaja izvršne vlasti na rad Sudskog savjeta.

“Takvim činom želim da dam puni doprinos unapređenju samostalnosti Savjeta i uvažim pravnu struku kao jedinu relevantnu za izbor nosilaca najvažnijih sudijskih funkcija”, naveo je Krivokapić.

On je istakao da je reforma sudstva i tužilaštva osnovni vrijednosni stub vladavine prava u Crnoj Gori i da Vlada na čijem je čelu, u domenu svojih Ustavnih i zakonskih ovlašćenja, podržava svaku aktivnost koja doprinosi ostvarenju tog cilja.

Krivokapić je kazao da se nada da su prošla vremena kada je, kako je naveo, izvršna vlast vršila neprimjeren uticaj na nosioce sudskih i tužilačkih funkcija.

“Počev od njihovog izbora pa do dodjeljivanja besplatnih stanova i kredita pojedincima na tim funkcijama, narušavajući time Ustavni princip podjele vlasti i dovodeći u pitanje profesionalnu nezavisnost pravosudnog Sistema”, kaže se u saopštenju.

Krivokapić je poručio da misija Sudskog savjeta mora biti posvećena traženju najboljih kadrovskih rješenja u sudstvu, kako bi crnogorskim građanima bila omogućena efikasna zaštita prava i pravnih interesa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava policije, saobraćaj

Za 24 sata 14 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 14 saobraćajnih...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi