fbpx
NaslovnicaGlavna vijestKonjević: Postoji indicija da je 90 odsto oduzetih cigareta išlo za šverc

Konjević: Postoji indicija da je 90 odsto oduzetih cigareta išlo za šverc

Podgorica, (MINA) – Postoji indicija da je 90 odsto oduzetih cigareta išlo na šverc, a svega deset odsto uništavano, kazao je ministar odbrane Raško Konjević, navodeći da je to saopšteno na današnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Konjević je na konferenciji za novinare rekao da ne može da otkrije ko je to kazao na sjednici Vijeća.

„Bitno je da su nam to saopštile nadležne institucije. Postoji indicija da je 90 odsto tih kontigenata završilo za šverc, a svega deset odsto uništeno“, rekao je Konjević.

On je kazao da su usiljeni medijski nastupi, gdje premijer Dritan Abazovića tri puta prisustvuje istom događaju sa direktorom Uprave prihoda i carina (UPC), bili vrsta političke igre.

„Nezamislivo bi bilo da direktor UPC ne zna ništa o tome. I danas sam rekao predsjedniku Vlade ono što sam govorio u javnosti – da mu se one neosnovane osude prema meni vraćaju kao bumerang“, naveo je Konjević.

Kako je kazao, danas je valjda svakome jasno da direktor UPC Rade Milošević nije mogao da uradi ništa bez Abazovićevog znanja.

Konjević je rekao da je objektivna odgovornost Miloševića, zbog čega će, kako je kazao, vjerovatno biti smijenjen na sjednici Vlade u četvrtak.

„Sada je čini mi se jasnije zašto je predsjednik Vlade osobu osuđivanu za teška krivična djela preglagao za važnu državnu funkciju, govorim o glavnom inspektoru ANB-a“, rekao je Konjević.

Prema njegovim riječima, jasno je da se, pod floskulom „držite lopova“, željela uspostaviti jedna vrsta organizovane kriminalne grupe na nekoliko značajnih državnih pozicija, UPC i ANB.

„Kako bi se kroz kontrolu tih institucija i medijski nastup koji je podrazumijevao da se svakih sedam dana uništava kontigent cigareta, a u stvari se te cigarete našle na sivom tržištu“, naveo je Konjević.

On je rekao da je jedan od elemanta zbog čega je danas okupljeno Vijeće bila i tendencija da se konstatuje da je potrebno da Vlada preduzme neku od aktivnosti prema direktoru UPC.

„Danas Abazović želi da se oslobodi političkog tereta koji mu je očigledno nametnuo Milošević“, ocijenio je Konjević.

Kako je naveo, taj slučaj, i bilo koji prethodni, treba da bude predmet istrage Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), ali da se ide do kraja.

„Rade Milošević nije moj partijski drug, nego Abazovićev“, istakao je Konjević.

On je dodao da je ohrabren sa onim što je čuo od ANB-a i SDT-a.

“Ko god bude upleten u ovu aferu, te dvije institucije će ići do kraja, i ne samo u ovom slučaju”, rekao je Konjević.

On je istakao se radi o indiciji da je 90 odsto oduzetog kontigenta išlo na šverc, a svega deset odsto uništavano.

“Niko osim članova URA-e nije mogao da prisustvuje paljenju tih cigareta. Ispadalo je da su svi drugi koji nijesu prisustvovali politički pokrovitelji šverca, a samo URA borac protiv toga”, naveo je Konjević.

Kako je kazao, neka SDT, ANB i svi nadležni državni organi provjere i utvrde da li je on politički pokrovitelj šverca duvana, ili je to Abazović.

Konjević je rekao da je Abazović, bez najave, pred kraj sjednice Vijeća predložio njegovo razrješenje.

“Abazovć je na to imao pravo. Ono što je indikativno je da Abazović to uradi danas, iako smo mi za petak najavili sjednicu BOK-a”, kazao je Konjević.

On je rekao da je Abazović na to imao pravo, ali neka “objašnjava da li je predlog da se razriješi šef BOK-a u trenutku ove afere nešto što mu obezbjeđuje veći segment neutralnosti”.

Upitan ko je glasao za njegovo razrješenje, Konjević je kazao da su to učinili Abazović, ministar pravde Marko Kovač, unutrašnjih poslova Filip Adžić, i finansija Aleksandar Damjanović, kao i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević.

On je naglasio da BOK po zakonu nema nikakva izvršna ovlašćenja i da zakon ne prepoznaje koordinatora svih službi bezbjednosti.

Kako je kazao, potpuno je normalno da svi ljudi koji u širem kontekstu čine sektor bezbjednosti imaju po nekim pitanjima razlike.

“Milošević je bio glavna zvijezda URA-e u borbi protiv korupcije. Danas njegovi partijski drugovi i njegovi članovi Vlade, traže od VIjeća neku vrstu latentne podrške da on u četvrtak bude smijenjen”, naveo je Konjević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije