fbpx
NaslovnicaGlavna vijestInteresovanje privrednika na zadovoljavajućem nivou

Interesovanje privrednika na zadovoljavajućem nivou

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na javni poziv za učešće u Programu za unapređenje konkurentnosti privrede, vrijedan tri miliona EUR, do sada je stiglo preko 80 aplikacija, što je, kako smatraju u Ministarstvu ekonomskog razvoja, na veoma zadovoljavajućem nivou.

Vršiteljka dužnosti direktorice Direktorata za unapređenje konkurentnosti u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Olivera Vukajlović, kazala je da je do sada najveće interesovanje za programske linije za uvođenje međunarodnih standarda i za podršku malim ulaganjima.

„Javni poziv za Program raspisan je početkom avgusta i otvoren je do 1. oktobra. Iz sistemskih podataka možemo vidjeti da imamo preko 80 aplikacija u unosu, što smatramo da je već na zadovoljavajućem nivou, a čini mi se da će ovaj drugi dio do 1. oktobra još biti intenzivniji“, rekla je Vukajlović agenciji Mina-business.

Ministarstvo je kreiralo Program za unapređenje konkurentnosti za ovu godinu sa ciljem podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, za koji je opredijeljeno tri miliona EUR budžetskih sredstava. Podrška je koncipirana kroz sedam programskih linija – pet finansijskih i dvije nefinansijske.

Vukajlović je kazala da su predstavnici Ministarstva u konstantnoj komunikaciji sa podnosiocima zahtjeva, koji šalju upite u vezi sa svim nedoumicama i preprekama prilikom aplikacije.

„Sigurna sam da će to samo biti u budućem periodu intenzivnije i koristim priliku da apelujem na privrednike da pogledaju javni poziv na sajtu Ministarstva, korisničko uputstvo, kao i elektronsku brošuru koja daje čitav pregled Programa u cilju lakšeg snalaženja i pronalaženja tih stvari koje interesuju privrednike“, navela je Vukajlović.

Ona je, odgovarajući na pitanje koliko je značajna podrška koja je obezbijeđena Programom za preduzeća, kazala da je Ministarstvo radilo analizu za taj sektor, imajući u vidu koronaokvir i cijelu situaciju sa pandemijom koja je pogodila crnogorsku privredu, posebno segment MMSP, koji dominantno i čine crnogorsku privredu.

„Upravo je rađena analiza zbog svega što je zadesilo crnogorsku privredu i te neke mjere koje su donošene i sprovođene uglavnom su bile usmjerene na opstanak preduzeća, poboljšanje likvidnosti privrede i na očuvanje radnih mjesta“, ocijenila je Vukajlović.

Ona smatra da je potrebno stalno stimulisati MMSP sektor što ima za cilj i poboljšanje preduzetništva i biznisa u Crnoj Gori.

„Iz tog razloga Ministarstvo i sprovodi ovaj Program, sa ciljem da poboljša konkurentnost MMSP sektora, njihovih proizvoda i usluga na domaćem i regionalnom tržištu i da ih pripremi za buduće EU tržište da bi mogli da pariraju i budu konkurentni“, objasnila je Vukajlović.

Ona je rekla da je fokus Vlade, u prvom dijelu godine, bio na saniranju posljedica pandemije koronavirusa, pa su aktivnosti uglavnom bile usmjerene na očuvanje radnih mjesta i poboljšanje likvidnosti privrede, dok je drugi dio godine ostavljen za Program za unapređenje konkurentnosti.

„Upravo je to ono što je odlika Programa. On ima jednu jako razvojnu komponentu, kako bi podržao mikro, mala i srednja preduzeća na putu unapređenja konkurentnosti njihovih proizvoda i usluga, kako bi bili spremniji za domaće, regionalno i evropsko tržište“, navela je Vukajlović.

Svaka pojedinačna linija, kako je objasnila, ima definisane uslove koje preduzeća treba da ispune da bi mogla da se kandidaju za podršku preko programa, kao i intenzitet te podrške.

„Kroz pet finansijskih linija podržavamo modernizaciju proizvodnog procesa. To je ujedno i linija koja nosi najveći udio u ukupnom budžetu, odnosno iznos od 1,5 miliona EUR“, precizirala je Vukajlović.

Ona je kazala da linija za podršku malim ulaganjima takođe nosi značajna budžetska sredstva, odnosno 650 hiljada EUR.

„Ta linija je posebno interesantna, jer osim što njome podržavamo nabavku opreme male vrijednosti, dodatno naglašavamo podršku ranjivim ciljnim grupama – ženama, mladima i zanatlijama, sa namjerom da podržimo razvoj zanatstva, start up mlade u biznisu i žensko preduzetništvo“, dodala je Vukajlović.

Ona je saopštila da se kroz liniju za uvođenje međunarodnih standarda podržava proces standardizacije i akreditacije.

„Posebno nam je ove godine bila bitna ta digitalna komponenta, pa imamo i liniju za digitalizaciju. Htjeli smo da se dotaknemo i onog dijela koji se tiče zelene i cirkularne ekonomije, tako da imamo i liniju za podršku cirkularnoj ekonomiji“, precizirala je Vukajlović.

U dijelu nefinansijske podrške postoje dvije linije – za razvoj preduzetnišva i mentoring usluge.

Vukajlović je, objašnjavajući proces dobijanja podrške, kazala da svaku projektnu aktivnost preduzeće implemenitra i pokriva troškove u cjelini, nakon čega Ministarstvo refundira dio opravdanih troškova za projekat koji je implementiran.

Govoreći o novinama Programa, s obzirom na to da se on i ranije implementirao, Vukajlović je navela da su ove godine htjeli da daju na značaju digitalnoj komponenti, pa je aplikacija za Program u cjelosti online.

„Link za platformu je na sajtu Ministarstva, uz korisničko uputstvo kako se sva dokumentacija može podnijeti i šta je sve potrebno da se odradi da bi se zahtjev podnio“, rekla je Vukajlović.

Ona je dodala da su Program, još u ranoj fazi dok su ga pripremali, otvorili za privredu i njihove komentare i sugestije.

„Htjeli smo da čujemo njihov glas od starta i da kreiramo Program po mjeri preduzeća od početka“, navela je Vukajlović.

Pored tradicionalne saradnje sa Investiciono-razvojnim fondom (IRF), koju imaju kroz prethodne programe, ove godine su, kako je saopštila, htjeli da prošire dijapazon kreditora koji su na raspolaganju preduzećima kroz programsku liniju za modernizaciju proizvodnog procesa.

„Ove godine, pored IRF-a, uključili smo i komercijalne banke da učestvuju. Njihovo interesovanje je bilo veliko i naišli smo na partnerski odnos“, zaključila je Vukajlović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije