fbpx
NaslovnicaGlavna vijestIbrahimović: Nijedan pojedinac ne može imati moć da zarobi Skupštinu

Ibrahimović: Nijedan pojedinac ne može imati moć da zarobi Skupštinu


Podgorica, (MINA) – Potprdsjednik Skupštine i lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, rekao je da se intenzivno traži način i mehanizam da se poslanicima omogući da u skladu sa Ustavom vrše svoju funkciju i da počne prvo redovno zasijedanje Parlamenta.

“Ukoliko moj kolega (Strahinja) Bulajić odbije da u skladu sa Ustavom i na zahtjev većine poslanika zakaže sjednicu Skupštine, moramo naći način da prevaziđemo tu blokadu i da ne dozvolimo da bilo koji pojedinac do te mjere obesmisli demokratiju i parlamentarizam i stavi se iznad interesa građana, države i Ustava”, kazao je Ibrahimović u intervjuu Pobjedi.

On je ocijenio da nijedan pojedinac ne može imati moć da zarobi Skupštinu i da na taj način onemogući građane da vrše vlast onako kako je to propisao Ustav i kako se to radi u svim državama parlamentarne, predstavničke demokratije – preko slobodno izabranih predstavnika, poslanika u parlamentu.

“To je nezamislivo u bilo kojim uslovima, a posebno danas kada je ukrajinska kriza iz temelja promijenila cijeli globalni bezbjednosni, ekonomski i politički kontekst. Mi u Crnoj Gori već osjećamo posljedice te krize u svim aspektima”, naveo je Ibrahimović.

On je istakao da su u fokusu javnosti cijene goriva koje su na istorijskom maksimumu, kao i enorman rast cijena osnovnih životnih namirnica, ali da se ne smije zanemariti ni bezbjednosni i politički aspekte te krize koji traže promptnu reakciju države.

Ibrahimović je rekao da ukrajinska kriza traži da svi državni organi i institucije, Skupština i Vlada posebno, budu u punom kapacitetu kako bi se blagovremeno i efikasno odgovaralo na izazove dinamičnog geopolitičkog i geoekonomskog okruženja.

Na pitanje da li će on kao potpredsjednik parlamenta, planira da zakaže sjednicu Skupštine ako Bulajić ostane pri stavu da to ne učini, Ibrahimovič je odgovorio da je Ustav Crnu Goru definisao kao državu parlamentarne, predstavničke demokratije u kojoj poslanici kao predstavnici građana, vrše vlast u ime građana.

“Ustav je jasan i po pitanju redovnih zasijedanja i kaže da prvo počinje prvog radnog dana u martu. Dakle, rješenje je u poštovanju Ustava, volje građana i opšteprihvaćenih demokratskih principa”, smatra Ibrahimović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sjutra okupljanje rukometaša

Podgorica, (MINA) - Muška rukometna reprezentacija Crne Gore okupiće se sjutra u Podgorici i...