fbpx
NaslovnicaGlavna vijestEU ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana

EU ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana

Podgorica, (MINA) – Evropska budućnost Zapadnog Balkana nema alternativu, a Evropska unija (EU) ne može biti kompletna bez tog regiona, ocijenjeno je tokom finalnog panela Konferencije o ekonomiji – Montenegro 2021.

Kako su naveli iz kabineta predsjednika Vlade Crne Gore, na tom panelu su visoki predstavnici vlada zemalja Centralnoevropske inicijative razgovarali o post-pandemijskoj budućnosti Evrope.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić je istakao da je zadovoljan rezultatima aktuelne Vlade.

“U procesu evropskih integracija Crne Gore ne možemo govoriti ni o kakvoj sigurnosti, već o očekivanjima koje ponekad ne umijemo prepoznati ili artikulsati na pravi način“, rekao je Krivokapić.

On je naglasio da treba gledati u ono što je Crna Gora do sada uradila da doprinese evropskom putu.

Krivokapić je kazao da je potrebno unaprijediti kapacitete, prevashodno administrativne, i kreirati kvalitetne projekate da bi se privukla sredstva iz EU fondova.

On je istakao da će program Evropa sad doprinijeti smanjenju nejednakosti, koja je posebno izražena na sjeveru države.

“Krivokapić je kazao da podrška partnera nije izostala u izazovnim vremenima, ističući podršku koju u ovom dijelu pružaju partneri, ambasade, i države članice EU”, naveli su iz Vlade.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković kazao je da nova metodologija pregovora za pristupanje EU mora biti takva da trasira put Zapadnog Balkana prema naprijed, a ne da ga čini težim.

“Područje Zapadnog Balkana nema drugu alternativu nego da bude za zajedničkim evropskim stolom”, naveo je Plenković.

On je podsjetio je da je Crna Gora otvorila posljednje pregovaračko poglavlje u vrijeme hrvatskog predsjedavanja Unijom, konstatujući da su poglavlja 23 i 24 ključna za uspješno okončanje tog procesa.

Kazao je da Hrvatska smatra da sve regionalne inicijative, poput CEFTE, EFTE i novijih koncepata saradnje, predstavljaju varijacije pripreme za članstvo u EU.

“To je jako bitno za razumijevanje dubine ekonomskih obaveza koje proizilaze iz članstva u EU koje se, dok si kandidat i pregovaraš, ne vide“, rekao je Plenković.

On je poručio da je Hrvatsku, nakon ulaska u Uniju, dočekalo sve ono što sa sobom nosi ekonomsko upravljanje EU, a što je, kako je dodao, kreiralo brojne izazove.

„Hrvatska će se uvijek i isključivo zalagati za individualno vrednovanje postignuća svake zemlje na evropskom putu“, naglasio je Plenković.

Potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Fatmir Bitići ocijenio je veliku podršku građana evropskim integracijama izazovno održati u dugom periodu pristupanja.

„Nažalost, sada u post kovidu vidimo da se mnogo zemalja sve više fokusira na sebe. Umjesto toga potrebno je da se usmjerimo na Evropu”, kazao je Bitići.

On je naveo da, kada je riječ o tom procesu, vjeruje u značaj regionalne saradnje koja doprinosi konkurentnosti.

“Regionalna saradnja će nas pripremiti da postanemo inkluzivne ekonomije“, rekao je Bitići.

Prema njegovim riječima, svi negativni trendovi poput migracija i odliva mozgova ukazuju na to da sve države iz regiona Zapadnog Balkana moraju zajednički raditi na podizanju kompetetivnosti u biznisu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije