fbpx
NaslovnicaCrna GoraDrugi krug glasanja za sudije Ustavnog suda 28. novembra

Drugi krug glasanja za sudije Ustavnog suda 28. novembra

Podgorica, (MINA) – Drugi krug glasanja za sudije Ustavnog suda biće održan 28. novembra, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović, navodeći da je to prvi mogući datum kada se o toj važnoj temi može glasati.

Đurović je rekla da je, cijeneći neophodnost pune posvećenosti i potrebe prisustva svih poslanika i poslanica prilikom glasanja o bitnim tačkama, danas pozvala sve šefove poslaničkih klubova kako bi na Kolegijumu razriješili nedoumice vezane za datum kada će se u plenumu o tim pitanjima izjašnjavati.

Ona je podsjetila da je kao prvi mogući termin za ponovno izjašnjavanje o kandidatima za sudije Ustavnog suda planirala 22. novembar, ali se, kako je navela, zbog obaveza dijela poslanika koalicije „Crno na bijelo“, od tog termina odustalo.

„U tom smislu, dogovoren je novi termin za drugi krug glasanja za sudije Ustavnog suda, i to 28. novembar, kao prvi mogući datum kada se o ovoj važnoj temi može glasati“, navela je Đurović u izjavi dostavljenoj medijima.

Ona je naglasila da, u skladu sa dogovorom sa današnjeg Kolegijuma, očekuje prisustvo svih poslanika kako bi konačno tom pitanju posvetili punu pažnju i pokušali da ga riješe na dobrobit građana i države.

„Takođe, ukazujem da sam ponovo sazvala sastanak na nivou predsjednika parlamentarnih partija za petak, 18. novembar, sa željom i namjerom da što prije dođemo do rješenja, između ostalog, i o ovom pitanju koje već dugo opterećuje crnogorsku javnost“, navela je Đurović.

Ona je kazala da vjeruje da će na tom sastanku doći do kompromisa kada je u pitanju izbor sudija Ustavnog suda, i da će na taj način otvoriti put i za rješavanje drugih pitanja koja blokiraju proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

„To su, kao što je poznato, kompletiranje Sudskog savjeta, izbor vrhovnog državnog tužioca, te sprovođenje izborne reforme“, dodala je Đurović.

Ona je rekla da je, kao predsjednica Skupštine, potpuno opredijeljena i odlučna da radi na prevazilaženju ozbiljne društveno-političke krize u kojoj se Crna Gora nalazi već neko vrijeme.

„U tom smislu, smatram da su najavljeni sastanak lidera partija 18. novembra i sjednica 28. novembra korak naprijed u tom pravcu“, zaključila je Đurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije