fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDamjanović: Zakon jednak za sve

Damjanović: Zakon jednak za sve

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zakon o fiskalizaciji mora jednako da se primjenjuju na sve koji podliježu fiskalizaciji, uključujući i advokate, saopštio je direktor Uprave carina i prihoda (UCP), Aleksandar Damjanović.

On je objasnio da je sporazum koji je ponuđen Advokatskoj komori najbolje moguće rješenje i da na sprovođenje Zakona o fiskalizaciji neće imati uticaja to što je trenutna većina u Komori odbila sporazum.

“Skoro četiri petine onih koji podliježu fiskalizaciji već poštuje Zakon. Nema razloga da bilo ko, pa makar to bili i advokati, bude privilegovan i da za njega važe drugi uslovi”, rekao je Damjanović Vijestima.

On je dodao da ohrabruje činjenica da je četvrtina advokata već fiskalizovana.

“Pretpostavljam i onih koji su bili za i koji su bili protiv sporazuma, tako da i to daje nadu da će se na kraju primijeniti zakon”, rekao je Damjanović.

Novi sastanak predstavnika Vlade i Advokatske komore o spornoj elektronskoj fiskalizaciji advokatskih usluga i obustavi rada advokata mogao bi se održati u ponedjeljak, a domaćin će, ovog puta, prema informacijama lista, biti ministar unutrašnjih poslova i koordinator Ministarstva pravde, Sergej Sekulović.

Dok traju pregovori, u protekla dva mjeseca skoro 200 advokata se prijavilo za elektronsku fiskalizaciju računa koje izdaju klijentima. Prema informacijama Vijesti većina advokata koji se bave poslovnim i radničkim pravima prihvatila je fiskalizaciju i završila tehničku proceduru za priključenje na sistem UPC, koja je pod Ministarstvom finansija.

Većina advokata koji se bave krivičnim pravom protivi se prelaska na ovakav način obračuna i naplate poreza.

Predstavnici Advokatske komore će na sastanku u ponedjeljak informisati sagovornike o rezultatima i posljedicama izjašnjavanja advokata koji su većinom glasova odbacili ponuđeni tekst sporazuma o prekidu štrajka koji im je ponudilo Ministarstvo finansija.

Protiv sporazuma glasalo je 420, a za 311 advokata. U zapisniku s glasanja se navodi da na osnovu prebrojanih glasova predloženi sporazum nije usvojen, pa je ranija odluka o obustavi pružanja pravne pomoći i dalje na snazi. Međutim, ni advokati koji su protiv štrajka ne mogu da rade, jer ih kažnjava Advokatska komora, a može im i ukinuti licencu.

Od početka obustave rada advokata, 24. maja, pa do 25. juna, u Višem sudu u Podgorici nije održano 165 glavnih pretresa i ročišta, kazala je samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Aida Muzurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije