fbpx
NaslovnicaGlavna vijestCrna Gora posvećena ispunjavanju NATO obaveza

Crna Gora posvećena ispunjavanju NATO obaveza

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je posvećena ispunjavanju obaveza koje proističu iz NATO članstva i opredjeljenju da doprinese regionalnoj stabilnosti, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Radulović je razgovarao sa litvanskim kolegom Gabrijeliusom Landsbergisom.

Navodi se da je na sastanku zaključeno da dvije države njeguju tradicionalno prijateljske odnose što dokazuje i važan jubilej – 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Litvanije.

Radulović je, kako se navodi, kazao da Crna Gora ostaje posvećena evropskim integracijama i savezništvu u NATO-u, gdje sa Litvanijom sarađuje u okvirima važnim za globalnu bezbjednost.

Iz MVP su rekli da je Radulović istakao da je, prema posljednjim istraživanjima podrška građana Crne Gore, Evropskoj uniji (EU) porasla na preko 74 odsto, kao i ideji članstva u Alijansi na 67 odsto.

“Radulović je istakao da je Crna Gora posvećena ispunjavanju obaveza koje proističu iz članstva, kao i opredjeljenju da doprinese regionalnoj stabilnosti, i da podržava veću zastupljenost Zapadnog Balkana, kao strateški važnog regiona za Alijansu”, kaže se u saopštenju.

Radulović je zahvalio Litvaniji na snažnoj podršci koju pruža Crnoj Gori na putu evropske integracije, a koja se ogleda, kako je rekao, u otvorenom i kontinuiranom zastupanju politike proširenja, i projektima Tvining i Tajeks za razmjenu iskustava i znanja.

“Landsbergis naglasio da politika proširenja EU na Zapadni Balkan ima neupitnu podršku Litvanije. Litvanija je prijatelj i partner Crne Gore i međusobna podrška u važnim pitanjima od značaja je za produbljivanje sveukupne saradnje dvije države”, navodi se u saopštenju.

Iz MVP su kazali da se šefovi diplomatija pohvalili saradnju dvije države u oblasti odbrane uz saglasnost da postoji prostor za njeno unapređenje i u oblastima ekonomije i turizma.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Vasilije Bojović osvojio stipendiju Univerziteta u Gracu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Apsolvent Pravnog fakulteta Univerziteta Donja Gorica iz Podgorice Vasilije Bojović, osvojio...