fbpx
NaslovnicaGlavna vijestCrna Gora još ne razmatra uvođenje digitalnog eura

Crna Gora još ne razmatra uvođenje digitalnog eura

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) još nije razmatrala uvođenje digitalnog eura na crnogorsko tržište, saopšteno je iz te monetarne institucije.

Iz CBCG su kazali Dnevnim novinama da još nijesu razgovarali sa Evropskom centralnom bankom (ECB) o tom projektu, te da će digitalno plaćanje biti jedna od tema predstojećih godišnjih konsultacija.

ECB je, kako su dodali, oktobarskim izvještajem o digitalnom euru napravila prvi korak u pokretanju javne rasprave sa zainteresovanim grupama.

“Neke vlade podstiču digitalna plaćanja, jer se na taj način rješavaju ili znatno smanjuju problemi poput pranja novca, finansiranja terorizma, sive ekonomije. Na ovaj način se smanjuje i mogućnost da pojedinci budu fizički opljačkani, podstiče se razvoj finansijskog sistema, eliminišu troškovi upravljanja gotovinom”, objasnili su u CBCG, dodajući da da sa velikom pažnjom prate dešavanja u vezi sa uvođenjem digitalnog novca.

U toku je, kako su rekli u CBCG, prva faza ispitivanja prednosti i nedostataka digitalnog korišćenja eura, kao i uslova za tehničku izvodljivost.

“Prema očekivanjima ECB, odluka o daljim koracima će biti donijeta sredinom naredne godine”, rekli su predstavnici CBCG.

Oni su kazali da se prva prednost digitalnog eura ogleda u mogućnosti praćenja kretanja transakcija. Na taj način, kako su objasnili, skoro u potpunosti se onemogućava pranje novca, kao i transakcije koje se obavljaju u zoni sive ekonomije.

“Smanjuju se i brojni troškovi, od fizičke manipulacije gotovinom do smanjenja potrebnog broja šalterskih i drugih radnika. Na ovaj način se smanjuju i transakcioni troškovi plaćanja, poput provizija. Brz razvoj IT tehnologije, mobilni telefoni i brojne aplikacije podstiče ovakve oblike plaćanja. Smanjuje se vjerovatnoća da pojedinac bude fizički opljačkan. Ne moramo sa sobom fizički nositi novac, niti razmišljati da li imamo dovoljno gotovine za obavljanje plaćanja”, rekli su u CBCG.

Oni su naveli da je riječ o vrlo pogodnom načinu plaćanja koji omogućava brz prenos novca i mogućnost korišćenja mobilnog telefona kao novčanika.

“Da li se krećemo ka bezgotovinskom društvu dilema je za koju u ovom trenutku još nema konačnog odgovora. Izvjesno je da se to sigurno neće desiti u bliskoj budućnosti”, rekli su u CBCG.

Digitalnim eurom bi, kako su poručili u CBCG, mogao da plaća svako, bilo gdje, i u bilo kom trenutku, baš kao i novcem u fizičkom svijetu.

“Bez obzira na karakteristike ili tehnologiju na kojoj bi se temeljila njegova upotreba, digitalni euro bi trebalo da bude dizajniran na način da ga svaki pojedinac može koristiti u svakodnevnom životu. Sistemi štednje i ulaganja neće se značajnije razlikovati od onih na koje smo navikli, već će se oni obavljati bez fizičkog novca, a realno je očekivati da će biti jednostavniji, jer će se moći obavljati i od kuće bez potrebe da fizički odete u banku”, rekli su u CBCG.

Oni su dodali da je predsjednica ECB-a Christine Lagarde navela da je uloga te institucije da u svakom momentu osigura povjerenje u euro.

U CBCG su dodali da je sajber kriminal jedan od najbrže rastućih segmenata kriminala, što uvođenjem digitalne valute predstavlja dodatni izazov.

“Zbog toga će prije eventualnog uvođenja digitalnog eura, a posebno prije njegove masovne upotrebe, biti sprovedeno testiranje svih segmenata njegove funkcionalnosti, uključujući i bezbjednosni aspekt. Sigurni smo da ECB neće autorizovati masovnu upotrebu digitalnog eura, dok ne bude potvrđen visok stepen bezbjednosti njegove upotrebe”, kazali su u CBCG.

U CBCG su dodali da potpuni prelazak na bezgotovinsko plaćanje donosi i brojne izazove.

“Prvo, potrebno je donijeti kompletno novu regulativu i povećati nivo finansijske i IT pismenosti. Neophodno je povećati i bezbjednost IT sistema i riješiti pitanja sajber kriminala, zaštite privatnosti, kvarova tehničkih platformi, kontinuiranog snabdijevanja strujom i protoka interneta, kao i testiranja sistema”, zaključili su u CBCG.

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...