fbpx
NaslovnicaCrna GoraBulajić: Nova vlada da bude faktor stišavanja političke krize

Bulajić: Nova vlada da bude faktor stišavanja političke krize

Podgorica, (MINA) – Nova vlada koja ne bila uspostavljena u duhu izborne volje ne bi mogla garantovati ostvarenje evropske agende, ocijenio je vršilac dužnosti predsjednika parlamenta Strahinja Bulajić, dodajući da ona treba da bude faktor stišavanja političke krize.

Bulajić je, na konferenciji „Smisao pripadnosti i proces integracije u Evropsku uniju (EU)“, rekao da se Crna Gora danas nalazi na polju opšteg konsenzusa da država postane dio EU.

On je ukazao da Crna Gora već duži period nije zabilježila napredak u ispunjavanju kriterijumima za poglavlja 23 i 24.

“Borba protiv visoke korupcije je, prema mom mišljenju, jedan od najvažnijih iskoraka ove zemlje. Mislim da u periodu do 30. avgusta 2020. godine nije postojala politička volja u tadašnjoj skupštinskoj većini, a od tada postojale su brojne opstrukcije”, rekao je Bulajić.

On je naglasio da su urušene brojne institucije “koje nijesu tu od juče”.

“Nužno je da se ukaže na neophodnost njihove obnove, to se odnosi na Sudski savjet, pravosuđe, tužilaštvo, izbor vrhovnog državnog tužioca, reformu djelovanja specijalnog tužilaštva”, naveo je Bulajić.

Prema njegovim riječima, za državu koja želi da postane punopravni član EU, ne može biti prihvatljivo da je Ustavni sud na ivici kvoruma.

“A ukoliko se nešto ne preduzme, od oktobra neće biti uslova za njegovo funkcionisanje”, dodao je on.

Bulajić smatra da jedino uporno insistiranje na dijalogu i dogovoru na osnovu kog će biti donijete odluke može da revitalizuje osnovne elemente društva.

“Ključni izazov pred kojim se nalazi Skupština i političke partije koje su u njoj zastupljene je izbor 43. vlade”, rekao je Bulajić.

On je rekao da je Crna Gora podijeljeno društvo sa tendencijom daljih podjela i da kriza u Ukrajini ima i imaće implikacije i po Crnu Goru.

“Svi imamo odgovornost da nova vlada bude faktor stišavanja političke krize, a ne nikako uzrok daljeg produbljavanja, ili novih dioba”, kazao je Bulajić.

Prema njegovim riječima, vlada koja ne bi bila uspostavljena u duhu izborne volje ne može da bude garancija ostvarenja evropske agende.

“Štaviše, plašim se da bi bila faktor mnogih podjela i sukobljavanja političkih i društvenih aktera”, kazao je Bulajić.

Ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije rekao je da su u okviru francuskog predsjedavanja EU željeli da se na pripadnosti grade i razvijaju istorija i zajedničke vrijednostu EU.

On je ocijenio da nijedan politički projekat ne može trajati bez kolektivnog osjećaja dijeljenja zajedničke istorije i kulture.

“Osjećamo to još više danas kada prvi put od 1945. godine na evropskom tlu imamo državu koja napada drugu sa jasnim motivom da joj ne dozvoli da konkretizuje svoj evropski put”, rekao je Timonije.

On je kazao da rat u Ukrajini jača svjesnost o zajedničkoj sudbini i potrebi stvaranja zajedničkih mehanizama, “koji će nam omogućiti da sudbinu uzmemo u svoje ruke”.

Timonije je naveo da u procesu integracija vrlo često uočavaju da se akumulacija tehničkih i pravnih obaveza svodi samo na zakonodavno i administratvino usklađivanje.

“Kroz jednu redividranu metodlogiju, Francuska je htjela da unose novu dimaneziju i procesu da jaču političku dimenziju. Politički dijalog je pokretač evropske izgradnje”, rekao je Timonije i dodao da ta izgradnja zavisi od konkretnih angažmana i država članica.

Timonije je poručio da od Crne Gore očekuju sprovođenje centralnih reformi i politička obavezivanja koja dosežu nivo evropskog projekta.

“Evropski proces ne treba da se prekine i stagnira. Očekujemo od političkih snaga odgovorno ponašanje i poštovanje osnovnih pravila”, naveo je on.

Konferenciju je organizovala Ambasada Francuske, kao dio aktivnosti koje se organizuju u okviru francuskog predsjedavanja EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...