fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoBugarin: Za godinu pet hiljada novih državljana

Bugarin: Za godinu pet hiljada novih državljana


Podgorica, (MINA) – Na osnovu izmijenjene Odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, u narednoj godini bi za crnogorsko državljanstvo moglo da se prijavi do pet hiljada građana, procijenio je ekspert za statusna pitanja stranaca i migranata Bojan Bugarin.

Tu Odluku Vlada Zdravka Krivokapića usvojila je neposredno prije nego joj je izglasano nepovjerenje u Skupštini 4. februara.

Bugarin, koji je i bivši funkcioner Ministarstva unutrašnjih poslova, rekao je da bi ta brojka narednih pet godina mogla da dođe do 25 hiljada.

Bugarin je rekao za “Vijesti” da je Vladin potez da mimo procedure izmijeni Odluku pravno sporan i da može biti riješen njenim poništenjem od neke nove vlade ili pred Ustavnim sudom.

On je kazao da je Krivokapićev kabinet Odluku donio “uz flagrantno kršenje propisa i procedura”.

Bugarin je objasnio da Poslovnik Vlade Crne Gore, kojim se bliže uređuju organizacija i njen način rada u članu šest stav dva propisuje da “U slučaju kada član Vlade ne prisustvuje sjednici, materijal iz nadležnosti ministarstva kojim rukovodi, po pravilu, neće se razmatrati”.

“A ministar unutrašnjih poslova gospodin Sekulović nije bio prisutan na sjednici Vlade kada je donijeta sporna odluka”, istakao je Bugarin.

Vicepremijer Dritan Abazović kazao je u četvrtak da će Odluka Vlade biti poništena jer nije dobila saglasnost MUP-a.

“Apelujem na kolege (iz Vlade) da u tehničkom mandatu ne donosimo odluke koje mogu da budu štetne i iritantne. Da se ne bi radilo kao što je Demokratska partija socijalista (DPS), da se pune institucije, troši budžetska rezerva”, rekao je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije