fbpx
NaslovnicaCrna GoraBlažić: Ako nema odluke Ustavnog suda, OIK da postupi po odluci DIK-a

Blažić: Ako nema odluke Ustavnog suda, OIK da postupi po odluci DIK-a

Podgorica, (MINA) – Opštinska izborna komisija (OIK) bi trebalo, ako nema odluke Ustavnog suda, da postupi po odluci Državne izborne komisije (DIK), rekao je dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić.

On smatra da Ustavni sud sa troje sudija može odlučivati o izbornim žalbama u prvom stepenu, ali odluka mora biti jednoglasna.

“Ukoliko nije jednoglasna, i kad Ustavni sud ne odluči o žalbama na odluku Vijeća jer nema kvorum od četiri sudije, OIK bi trebalo da postupi po odluci DIK-a jer je ta odluka konačna u izbornom postupku”, kazao je Blažić listu Pobjeda.

On je istakao da je sljedeći sljedeći korak – Sud u Strazburu.

“Naravno, sve ovo podrazumijeva da je Vijeće prethodno ocijenilo da nema procesnih uslova za odbacivanje žalbe ili razloga za obustavljanje postupka na osnovu Zakona o Ustavnom sudu”, kazao je Blažić.

Blažić kaže da stranka ima pravo obraćanja Sudu u Strazburu za zaštitu izbornog prava.

Ustavni sud, kaže on, je funkcionalan da rješava o žalbama u prvom stepenu kad odlučuje Vijeće od tri člana.

“Ali ne i po žalbi na odluku Vijeća kad odlučuje većina svih sudija koje nema, pa je tada ocjena konačna i podložna ocjeni Suda u Strazburu, s obzirom na to da je taj sud odavno proglasio takvu žalbu kao nedjelotvorno pravno sredstvo”, istakao je Blažić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Kroz tri tendera nabaviće 30 hiljada brojila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrododistributivni sistem (CEDIS) završio je tri tendera za nabavku brojila...