fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Izabrati puni sastav Tužilačkog savjeta

Abazović: Izabrati puni sastav Tužilačkog savjeta

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović pozvao je poslanike da izaberu puni sastav Tužilačkog savjeta (TS), kako bi makar jedna institucija u Crnoj Gori bila odblokirana.

Abazović je kazao da je TS za njega najavažnije pitanje i pozvao poslanike da izaberu puni, a ne krnji sastav Savjeta.

“Moj apel na poslanike je da izaberu puni sastav TS-a. Možemo doći u situaciju da ne izaberemo puni sastav, da se stvori utisak da se nešto uradilo a da stvari ostanu kao i do sada”, kazao je Abazović novinarima nakon konferencije Zakonodavna i kontrolna funkcija Skupštine.

On je rekao da treba što prije održati sjednicu Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

“Izabrati petog člana i onda glasati, da makar jednu instituciju odblokiramo”, naveo je Abazović.

Komentarišući aktuelne pregovore skupštinske većine, Abazović je kazao da URA nikad nije izbjegavala dijalog i da su njihovi stavovi jasni.

“Što se nas tiče, mi ćemo učestvovati u dijalogu, ponuditi rješenja, pokušati da pronađemo najmanji zajednički imenilac svih partija”, poručio je Abazović.

Prema njegovim riječima, moraju se postaviti neke granice.

“Čuli ste i naše međunarodne partnere. Ja nijesam kriv što je percepcija za neke političke subjekte takva kakva jeste”, dodao je Abazović.

On je rekao da sada ne može identifikovati rješenje oko modela vlade.

“Za nas je predlog Demokratskog fronta (DF) i Demokrata neprihvatljiv, mislim da se tu stavila tačka, sad treba da vidimo ima li neko bolju ideju”, kazao je Abazović.

Na pitanje šta je tačno neprihvatljivo u ponudi DF-a i Demokrata, Abazović je rekao da je neodgovorno da Crna Gora bude targetirana kao država koja nije proevropska.

“Sve u vezi sa tim je rečeno, ne samo od ljudi koji su akteri političkog života Crne Gore, nego i od onih koji su akteri na mnogo većoj političkoj sceni. Ako treba da budemo targetirani kao vlada koja nije proveropska, prozapadna, koja skreće kurs, ja to smatram neodgovornim”, pojsnio je Abazović.

On je poručio da država mora da ima politički kurs.

“Mi moramo da se borimo ne za političke interese, nego za interes Crne Gore. Moramo da imamo politički kurs, država mora da, da gas u evropskim integracijama. To je interes URA-e, ko to koči, može da bude naš prijatelj, ali ne može da bude naš partner”, naveo je Abazović.

On je ponovio da je URA bila i ostala za ekspertski koncept Vlade.

“Smatramo da je to minimum između kojeg se može postići konsenzus između političkih subjekata koje su različitog političkog spektra. Moramo da stvorimo podlogu da kao većina funckionišemo, ako zaista ne funkcionišemo onda treba naći neki drugi model i da se pozdravljamo”, kazao je Abazović.

On je pozdravio jutrošnju akciju u kojoj je privedeno desetak osoba zbog nelegalne eksploatacije šljunka.

“Neke firme nijesu zatečene na terenu, ali to ne znači da nijesu predmet naših opservacija. To mi je mnogo bitno, jer je riječ o firmama koje su poznate i koje se prave veliki dobrotvori, i to pozdravljam”, rekao je Abazović.

Ipak, kako je rekao, krađa državnih dobara van svih koncesija, sa upropašćavanjem nivoa rijeka, smanjenjem vode koju koriste građani je nedopustiva.

Abazović je, komentarišući aferu iz Albanije, u kojoj se pominje i predsjednik države Milo Đukanović, rekao da vjeruje da će se Finansijska obavještajna jedinica u Ministarstvu unutrašnjih poslova, preko svojih međunarodnh kanala doći do više podataka.

Abazović je kazao da svako mora da odgovara za ono što je radio, i poručio da nedodirljivih nema.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije