fbpx
NaslovnicaCrna GoraZdravstveni sistem može da se suoči sa velikim problemima

Zdravstveni sistem može da se suoči sa velikim problemima

Podgorica, (MINA) – Zdravstveni sistem u Crnoj Gori pokazao je da uz dobru organizaciju može da se suoči sa velikim problemima izazvanim koronavirusom, rekao je direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković, navodeći da su trenutno najugroženije opštine Berane i Nikšić.

Eraković je kazao da je danas održan sastanak Kriznog medicinskog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), kojem su prisustvovali direktori svih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori.

“U ovom trenutku dvije najugroženije opštine su Berane i Nikšić. Organizovaćemo sistem tako da bolnice u tim gradovima budu maksimalno rasterećene”, naveo je Eraković na konferenciji za novinare NKT-a.

On je kazao da je donijeta odluka da dio bjelopoljske bolnice preuzme dio bolesnika iz Opšte bolnice Berane, i da su slične odluke donešene i za nikšićku bolnicu, koju će rasteretiti Specijalna bolnica Brezovik.

Eraković je rekao da Crna Gora u ovom trenutku ima spremnih 546 kovid kreveta i da taj broj u slučaju potrebe može da bude dvostruko ili trostruko veći.

On je poručio da nema bojazni što se tiče efikasnosti crnogorskog zdravstvenog sistema.

„To pokazujemo iz dana u dan. Zdravstveni sistem je pokazao efikasnost i da može da se uspješno suoči, uz dobru organizaciju, sa zaista veliki problemom“, rekao je Eraković.

Kako je kazao, kapacitet zdravstvenog sistema Crne Gore je veliki, ali ga ne treba testirati.

On je naveo da zdravstveni sistem raspolaže sa više od 300 respiratora, što je, kako je kazao, u poređenju sa bilo kojim drugim zdravstvenim sistemom zaista nemjerljivo.

„U kompletnom zdravstvenom sistemu imamo devet pacijenta koji se nalaze na različitim oblicima ventilacije, od čega je samo jedan intubiran, odnosno na mehaničkom respiratoru“, dodao je Eraković.

On je, na pitanje da li je NKT odgovorno za dramatičan porast oboljelih, odgovorio da nijesu problem odluke tog tijela, nego njihovo nepoštovanje.

“Odgovornost je dominantno na onima koji ne poštuju mjere, ili na onima koji ne kontrolišu njihovo sprovođenje na pravi način”, ukazao je Eraković, dodajući da su odluke donešene pravovremeno i na pravi način.

On je naveo da će KCCG uskoro instalirati PCR laboratoriju i da će imati tri molekularna biologa i jednog mikrobiologa.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je da je epidemiološka situacija najnepovoljnija u Beranama, sa stopom obolijevanja koja je četiri puta veća nego nacionalni prosjek.

U tom gradu, kako je dodao, aktivna su 442 slučaja koronavirusa.

Begić je, na pitanje da li u susret početku školske godine očekuje pogoršanje epidemiološke situacije, odgovorio da je do njenog početka ostalo još 16 dana.

“Direktne posljedice masovnih okupljanja možemo očekivati u narednih četiri do pet dana. Kada taj period istekne, do početka školske godine imamo deset dana kada kao društvo moramo da našoj djeci stvorimo bezbjedne uslove za odlazak u školu”, naveo je Begić.

Begić je rekao da su trenutna dešavanje na terenu, u vezi sa brojem uzoraka, definitivno uticala na kapacitet IJZ-a.

„Ogroman priliv uzoraka i materijala na obradu je doveo do toga da u ovom trenutku imamo 1,3 hiljade uzoraka koji čekaju PCR analizu u laboratorijama Instituta“, naveo je Begić.

On je dodao da su se u takvoj situaciji našli početkom jula.

„Tada smo pribjegli izvoženju uzoraka i analiza je urađena u inostranstvu. Ovog puta radimo na sličnom rješenju i nadamo se da ćemo brzo doći do toga da priliv bude srazmjeran kapacitetu naše laboratorije“, kazao je Begić.

On je poručio da sve osobe koje čekaju rezultat testa treba da ostanu u sopstvenim domovima dok rezultat ne stigne.

Kako je dodao Begić, na dobijanje rezultata čeka se u prosjeku tri dana.

On je, odgovarajući na pitanje koje se mjere mogu očekivati nakon porasta broja zaraženih, naveo da se rezultati u suzbijanju mogu postići striktnim pridržavanjem već propisanih mjera.

“IJZ ne prati sprovođenje mjera i ne propisuje kazne. Ubijeđen sam da možemo da obolijevanje suzbijemo i stvari vratimo u potpunu kontrolu”, rekao je Begić.

On smatra da obolijavanje može da se suzbije ako građani budu jedinstveni, složni i zajedno angažovani.

“Mi ćemo pratiti situaciju i mislim da će ključ dalje restriktivnosti biti preopterećenost zdravstvenog sistema”, kazao je Begić.

Komentarišući najavu pooštravanja mjera u Srbiji za građane Crne Gore koji dolaze u tu zemlju, Begić je rekao da to apsolutno podržava.

“Crna Gora trenutno ima visoke stope obolijevanja i sasvim je logično da se nad onim osobama, koje se iz ugroženijih područja vraćaju tamo gdje su te stope niže, moraju sprovoditi javno zdravstvene mjere”, naveo je Begić.

Na današnjoj konferenciji za novinare NKT-a saopšteno je da je u Crnoj Gori hospitalizovan 171 kovid pacijent, od čega se u KCCG nalazi njih 32.

Eraković je naveo da se u Klinici za infektivne bolesti KCCG nalazi 16 pacijenata i oni su svi stabilni.

“U Internoj klinici KCCG je 15 pacijenta, od kojih su četiri životno ugrožena. U Institutu za bolesti djece imamo jedno dijete, koje je u pratnji sa majkom“, kazao je Eraković.

On je rekao da se u barskoj bolnici na liječenju nalazi 18 kovid pozitivnih pacijenata, od kojih su četiri u Intenzivnoj njezi.

Kako je naveo Eraković, u Beranama se nalazi 35 kovid pacijenta, od kojih tri imaju težu kliničku sliku, u nikšićkoj bolnici 46, od kojih četiri imaju težu kliničku sliku.

„U Specijalnoj bolnici Brezovik nalazi se 11 pacijenta, Kodri tri, pljevaljskoj bolnici 16, otprilike sa lakšom do srednje teškom kliničkom slikom, a u Bijelom Polju deset pacijenata“, precizirao je Eraković.

Najčitanije