2.5 C
Podgorica
January 18, 2021.
Naslovnica Crna Gora Završena rasprava o Predlogu zakona o vojno-obavještajnim poslovima

Završena rasprava o Predlogu zakona o vojno-obavještajnim poslovima

Podgorica, (MINA) – Poslanici crnogorskog parlamenta završili su raspravu o Predlogu zakona o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima i o njemu će se naknadno izjasniti.

Ministar odbrane Predrag Bošković je u završnoj riječi, povodom optužbi da je zakon neustavan, rekao da je za njegovu usklađenost sa Ustavom mjerodavan Ustavni sud, navodeći da je taj akt prošao sva radna tijela Skupštine.

On je kazao da je neistina da tim zakonom Vojska objavljuje rat Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i Srbima u Crnoj Gori, prenose Vijesi.

“Niti vodimo rat protiv SPC, niti protiv Srba u Crnoj Gori, niti vodimo rat protiv Srbije i Rusije. Mi smo ti koji su napadnuti duži niz godina sredstvima koja su bila nezapamćena u međudržavnim odnosima”, kazao je Bošković.

On je poručio da zakon u najvećem dijelu naslonjen na 40-ak članova iz Zakona o odbrani, i da ne dozvoljava nelegalna prisluškivanja.

Predrag Bulatović iz Demokratskog fronta kazao je da taj zakon omogućava praćenje svakog građanina, i da može biti zloupotrijebljen i u izborne svrhe 30.avgusta.

“Ovaj zakon daje za pravo ovom čovjeku koji sjedi pored ministra (generalni direktor Obavještajnog bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane Miljan Perović) da može da zatraži od svakog državnog organa svaku informaciju”, istakao je Bulatović.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović rekao je da je u prvobitnom predlogu dnevnog reda za sjednicu bio i Predlog zakona o izmjeni i dopuni zakona o osnovama obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore u paketu sa ovim zakonom.

On je pojasnio da su izmjene i dopune krovnog zakona o osnovama obavještajno–bezbjednosnog sektora iz 2014. godine, skinute sa dnevnog reda, jer je njima, između ostalog, predloženo da direktor Uprave policije Veselin Veljović bude član Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu je kazao da je zakon povučen na zahtjev ministra Boškovića, a ne parlamentarnog vrha.

Daliborka Pejović iz Demokratske partije socijalista kazala je da se zakon ne donosi na prečac i u susret događajima koji će se desiti.

Ona je istakla da nema govora da zakonsko rješenje ima namjeru da na bilo koji način ugrozi ljudska prava, i da je odabran najbolji tajming da se donesu takva dokumenta.

Draginja Vuksanović Stanković iz Socijaldemokratske partije kazala je da se odredbama tog zakona ušlo u nadležnosti drugih organa.

“Pravno, vi ste ušli u nadležnost drugih državnih organa, što znači da je ovaj predlog zakona suprotan pojedinim važećim zakonima države Crne Gore i zato ne može imati pravnu snagu“, kazala je Vuksanović Stanković.

Najčitanije