fbpx
NaslovnicaCrna GoraZaposleni u beranskoj bolnici testirani, čekaju se rezultati

Zaposleni u beranskoj bolnici testirani, čekaju se rezultati

Berane, (MINA) – Zaposleni u beranskoj Opštoj bolnici, njih oko 90 i članovi porodice pacijenta iz Plava, koji je kao urgentan slučaj primljen u tu zdravstvenu ustanovu, testirani su na koronavirus i čekaju se rezultati, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je kazao da se Dom zdravlja Andrijevica od danas vraća redovnim aktivnostima.

Hrapović, koji je boravio u radnoj posjeti Opštoj bolnici u Beranama i Domu zdravlja u Andrijevici, kazao da su svi zaposleni koji su bili u kontaktu sa oboljelim stavljeni u samoizolaciju.

“Sa zadovoljstvom danas konstatujem da je svih 36 zaposlenih koji su bili u samoizolaciji negativno na koronavirus. Dom zdravlja danas se vraća redovnim aktivnostima, u skladu sa planom koji donosi Krizni medicinski štab “, rekao je Hrapović.

On je istakao da kao sistem dobro funkcionišu, dok su preraspodjelom kadra pokazali da je sistem prilagodljiv i da kvalitetno odgovara na sve izazove.

Govoreći o beranskoj bolnici, Hrapović je kazao da se uvjerio u posvećenost, marljivost, odgovornost i požrtvovanost svih zaposlenih u toj ustanovi.

Beranska bolnica, kako je rekao, raspolaže sa 11 fiksnih i dva mobilna respiratora.

“To je sasvim dovoljno za ovu bolnicu. Bolnica Berane u svakom trenutku raspolaže sa 80 kreveta za oboljele od koronavirusa, ukoliko bude potrebno”, naveo je Hrapović, prenosi PR centar.

U toj bolnici je, kako je kazao, do sada liječeno pet pacijenata od koronavirusa.

“Jedan je otpušten. Trenutno se liječe četiri pacijenta i svi su dobrog opšteg zdravstvenog stanja”, rekao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, ni sva oprema ni zdravstveno osoblje ne mogu pomoći “ukoliko sopstvenom brigom i odgovornošću ne budemo dio zajedničkog rješenja u borbi protiv bolesti koja je pokorila cijeli svijet”.

“Crna Gora je pravovremenom akcijom i preventivnim djelovanjem, kao i preduzimanjem neophodnih mjera, na dobrom putu da iz ove borbe izađe kao pobjednik. Ne smijemo se opustiti i dozvoliti da nemarom urušimo ono što smo do sada radili svi zajedno”, istakao je Hrapović.

Epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje, Marijan Bakić, objasnio je da je u Opštu bolnicu Berane primljen pacijent iz Plava kao urgentni slučaj sa povišenom glikemijom.

“Testiran je na COVID-19 i taj pacijent je pozitivan. Epidemiološko istraživanje je u toku. Epidemiološke službe iz Berana obavile su epidemiološko istraživanje, odnosno anketiranje i uzorkovanje svih sumnjivih slučajeva”, rekao je Bakić.

Uzeto je, kako je kazao, više od 90 uzoraka, koji su poslati u Institit za javno zdravlje, a uzorkovani su zaposleni u Opštoj bolnici Berane i članovi porodice.

“O izvoru infekcije još je rano govoriti”, rekao je Bakić.

Prema njegovim riječima, kada rezultati testova budu gotovi javnost će biti blagovremeno obavještena.

“Danas se nastavlja epidemiološko istraživanje. Ekipe idu da epidemiološki ispitaju sve iz Doma zdravlja Plav koji su dolazili u kontakt sa ovim pozitivnim pacijentom“, zaključio je Bakić.

Direktor Opšte bolnice Berane, Budimir Dabetić, pojasnio je da se u toj bolnici osim pacijenata sa koronavirisom liječe i oni koji su životno ugroženi.

“Prilikom prijema pacijenta iz Plava koji je pozitivan na koronavirusom primijenjena su sva pravila koja su propisana od NKT-a”, kazao je Dabetić.

Uzeta je, kako je naveo, epidemiološka anketa, pacijentu je izmjerena temperatura.

“To je pacijent koji je bio životno ugrožen. Njegov šećer je bio gotovo 40. On je spašen i premješten na naše odjeljenje”, rekao je Dabetić.

Direktor Doma zdravlja Andrijevica, Dragan Vučeljić, rekao je da su zaposleni poštovali samoizolaciju, da je sve sprovedeno kako treba i da je veliko zadovoljstvo što niko od njih i članova njihovih porodica nije pozitivan na koronavirus.

“Ostaje Andrijevica na sedam zaraženih”, kazao je Vučeljić

Najčitanije