fbpx
NaslovnicaCrna GoraReforme obavezuju na saradnju Vlade i NVO sektora

Reforme obavezuju na saradnju Vlade i NVO sektora

Podgorica, (MINA) – Predstojeće obaveze u procesu pregovora sa Evropskom unijom (EU) i zahtjevne reforme koje Crna Gora mora sprovesti obavezuju na sadržajnu saradnju Vlade i civilnog sektora, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

On je, govoreći na konferenciji „Evropska luča demokratije u Crnoj Gori“, u organizaciji nevladine organizacije Identitet, istakao da je, imajući u vidu trenutnu fazu pregovaračkog procesa, pred Crnom Gorom ozbiljan posao, i da je ključna saradnja svih aktera.

Drljević je kazao da Vlada vrlo dobro sagledava situaciju unutar EU – novi sastav briselske administracije, aktuelna dešavanja u državama članicama i da vjeruju o da će politika proširenja biti u fokusu mandata i budućeg rukovodstva u Briselu.

“Zahtjevnost zadataka koji nam slijede u pregovaračkom procesu obavezuje nas na punu sinergiju potencijala, odnosno sadržajnu saradnju Vlade i nevladinog sektora, kako bismo zajednički doprinijeli ostvarenju ključnog vanjskopolitičkog prioriteta naše zemlje“, rekao je Drljević.

Kako je istakao, Vlada je od početka mandata, kao i kompletna pregovaračka struktura, otvorena za saradnju s predstavnicima NVO sektora.

Drljević je podsjećajući da je Crna Gora prva država, od svih koje su pregovarale sa EU, koja je u svoju u pregovaračku strukturu u značajnom broju uključila predstavnike nevladinih organizacija.

On je dodao da se država prilikom izmjena i racionalizacije radnih grupa, nije opredijelila za smanjenje učešća predstavnika civilnog društva.

“Ovim postupcima Vlada dokazuje otvorenost za sve predstavnike civilnog društva da budu aktivno uključeni u proces pregovora s EU, kroz njihovo direktno učešće u radnim grupama za pregovore“, naveo je Drljević.

Najčitanije