15.4 C
Podgorica
March 31, 2020.
Naslovnica Crna Gora Zabranjen uvoz svinja iz Srbije

Zabranjen uvoz svinja iz Srbije

Podgorica, (MINA) – Uvoz i tranzit svinja i proizvoda od svinja iz Srbije zabranjen je zbog pojave afričke kuge svinja u toj državi, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Iz Uprave su kazali da je zabranjen uvoz i tranzit svinja iz svih zemalja, odnosno područja u kojima postoje slučajevi bolesti afričke kuge svinja.

“Na bazi notifikacije, odnosno prijave pojave bolesti afričke kuge svinja u Srbiji, zabranjen je uvoz i tranzit svinja i proizvoda od svinja iz Srbije, u skladu sa naredbom koja je na snazi još od oktobra prošle godine”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove redovno prati epizootiološku situaciju i nakon prijave slučajeva pojave bolesti automatski zabranjuje uvoz, ukida rješenja koja su na snazi i obavještava uvoznike o zabrani uvoza.

Iz Uprave su rekli da su već danas preduzete sve navedene mjere u cilju zabrane uvoza iz Srbije.

Iz Uprave za bezbjednost hrane podsjetili su da su u prethodnom periodu preduzeli niz mjera i aktivnosti u cilju sprječavanja unošenja te bolesti u Crnu Goru.

“Sve informacije o afričkoj kugi svinja mogu se pronaći na sajtu uprave u posebnom dijelu, na linku http://www.ubh.gov.me/rubrike/africka_kuga_svinja/ ”, dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave su pozvali držaoce životinja, lovce, uvoznike i širu zainteresovanu javnost da prate informacije na sajtu Uprave za bezbjednost hrane i da postupaju u skladu sa datim preporukama.

Najčitanije

Dobit u prošloj godini 9,56 miliona EUR

Pljevlja, (MINA-BUSINESS) – Neto dobit Rudnika uglja je u prošloj godini iznosila 9,56 miliona...