17.2 C
Podgorica
March 29, 2020.
Naslovnica Crna Gora Za 15 projekata tri miliona EUR

Za 15 projekata tri miliona EUR

Podgorica, (MINA) – Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, realizuje ukupno 15 projekata koji se odnose na obrazovnu infrastrukturu, i čija je ukupna vrijednost skoro tri miliona EUR.

Ministar prosvjete Damir Šehović i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazali su danas, predstavljajući zajedničke projekte, da je samo za ovu godinu planirana rekonstrukcija pet škola, vrijedna preko million EUR.

Projekti se realizuju ulaganjima obezbijeđenim preko Ambasadine Kancelarije za odbrambenu saradnju, dijelom iz Ministarstva prosvjete, a taj resor obezbjeđuje projektnu dokumentaciju i stručni nadzor nad radovima.

Kako su kazali iz Ministarstva, projekti se mogu podijeliti na četiri segmenta, u zavisnosti od faze u kojoj se nalaze.

Prva faza, koja je pri kraju realizacije, vrijedna je oko 620 hiljada EUR i uključuje rekonstrukcije na četiri obrazovne ustanove.

To su, kako se navodi, osnovna škola (OŠ) “18. oktobar” Bioče, sa radovima vrijednim oko 109 hiljada EUR, predškolska ustanova “Radmila Nedić” iz Berana sa radovima vrijednim oko 104 hiljade, OŠ “Sutjeska” sa radovima vrijednim oko 200 hiljada i OŠ “Mihailo Žugić” iz Pljevalja gdje je ugovorena vrijednost radova čak 213 hiljada EUR.

Saopšteno je da će se, pored objekata iz prve faze, na još većem broju objekata raditi u toku ove godine, kroz drugu fazu koja se odnosi na pet škola, a ukupno vrijedi preko million EUR.

Tu, kako se navodi, spada Srednja stručna škola “Braća Selić iz Kolašina gdje je vrijednost radova preko 150 hiljada EUR, OŠ “25. maj” iz Rožaja gdje je vrijednost investicije preko 350 hiljada, OŠ “Aleksa Bećo Đilas” iz Bijelog Polja, gdje je vrijednost radova oko 127 hiljada, OŠ „Lubnice“ iz Berana sa radovima vrijednim oko 202 hiljade i OŠ „Bratstvo i jedinstvo“ iz Pljevalja, u koju će biti uloženo preko 200 hiljada EUR.

Šehović je kazao da se odlična saradnja koju Ministasrtvo ima sa ambasadom SAD u Crnoj Gori ogleda u tim konretnim, višemilionskim projektima.

„S obzirom na to da ovdje govorimo o ozbiljnim unapređenjima obrazovne infrastrukture, partnerstvo koje prosvjeta ima sa Ambasadom nesumnjivo jeste čvrsto, otvoreno i izuzetno značajno za naš obrazovni sistem“, rekao je Šehović.

Ono se, kako je naveo, ne ogleda samo u dogovaranju projekata, već i u njihovoj zajedničkoj realizaciji, gdje postoji konstantna komunikacija.

„Vrlo smo ponosni na činjenicu što smo, sa nivoa Ministarstva, uspjeli da, ne samo unaprijedimo obrazovnu infrastrukturu iz tekućeg i kapitalnog budžeta, već i stvorimo trajna partnerstva i prijateljstva, kako na međudržavnom nivou, tako i sa crnogorskom privredom koja se sve više okreće ulaganjima u obrazovanje“, istakao je Šehović.

Rajnke je kazala da je Vlada SAD od 2009. godine, kroz Program humanitarne pomoći, izdvojila više od 13 miliona USD za finansiranje 51 projekta, koji su značajno poboljšali kvalitet života građana Crne Gore, uključujući izgradnju ili obnovu škola, dječjih vrtića i domova zdravlja u cijeloj zemlji.

“Proteklih nekoliko mjeseci posjetila sam nekoliko naših nedavno završenih projekata i uvijek sam ponosna i srećna kad vidim da građani Crne Gore imaju jasnu i konkretnu korist od tih projekata,” navela je Rajnke.

Najavljene su i nove rekonstrukcije, koje bi trebalo da se realizuju u trećoj i četvrtoj fazi projektne saradnje ambasade SAD i Ministarstva prosvjete.

Kako je saopšteno, treća i četvrta faza, koje su ukupno vrijedne preko million EUR, uključivaće i radove na školama “Bajo Jojić” iz Andrijevice, “Milan Vukotić” iz Golubovac, Dušan Bojović iz Nikšića, “Vuk Knežević” Žabljak; “Tanasije Pejatović” iz Pljevalja i Marko Miljanov” iz Bijelog Polja.

Ambasada SAD najavila je i dodatne donacije koje bi se, između ostalog, ticale školske sportske infrastrukture.

„Ministar i ambasadorka zaključili su izlaganja uvjerenjima da su navedeni projekti jasan pokazatelj izuzetne saradnje, koja će se nastaviti i u narednim godinama“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Najčitanije