fbpx
NaslovnicaCrna GoraVladajuća struktura uvijek bila spremna za dijalog sa opozicijom

Vladajuća struktura uvijek bila spremna za dijalog sa opozicijom

Podgorica, (MINA) – Vladajuća struktura u Crnoj Gori uvijek je bila spremna za dijalog sa opozicijom oko izbornih uslova, ali ne i da dozvoli neodgovorno ponašanje i dovede u pitanje funckionalnost države, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, bio gost na radnom ručku sa ambasadorima zemalja Evrospke unije (EU) u Crnoj Gori, u organizaciji ambasadora Hrvatske, predsjedavajuće Savjetu EU, Veselka Grubišića.

On je diplomatske predstavnike zemalja EU upoznao i o planovima za predstojeće parlamentarne izbore u Crnoj Gori.

„Vladajuća struktura uvijek bila spremna za dijalog sa opozicijom oko izbornih uslova.
ali ne i da dozvoli neodgovorno ponašanje i dovede u pitanje funckionalnost države“ poručio je Đukanović.

On je, goverići o aktuelnoj temi odnosa crkve i države, naveo da će Crna Gora istrajati na postulatima multietničkog građanskog društva koje usvaja evropski sistem vrijednosti.

Đukanović je rekao da je zahvalan Grubišiću na inicijativi za organizovanje razgovora, ali i na visokoj pažnji koju je Hrvatska posvetila temi proširenja tokom predsjedavanja što je izuzetno važno za Crnu Goru i region, kao i za EU.

On je posebno zahvalio Uniji i zemljama članicama na pomoći koju su pružili Crnoj Gori u vrijeme prve faze borbe sa koronavirusom u kojoj je naša zemlja ostvarila odlične rezultate.

„Pomoć EU biće ključna i za narednu fazu oporavka naše ekonomije“ ocijenio je Đukanović.

On je upoznao ambasadore sa aktivnostima i planovima Crne Gore u sprovođenju strukturnih reformi i jačanju investicione konkurentnosti.

Đukanović je rekao da je evropeizacija i dalje put bez alternative za region u kojem se i danas vode teške bitke za evropsku perspektivu.

„Dalja evropeizacija suštinski je interes i regiona i EU“ poručio je on.

Đukanović je pozdravio otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je, kako je kazao, podsticaj za sve.

On je dodao da se nada da će Crna Gora zasluženo i opravdano uskoro otvoriti poglavlje 8.

„To bi bilo i priznanje i potvrda da EU stoji iza svojih riječi, da nastavlja sa politikom otvorenih vrata, mada ni drugačija odluka neće uticati na naš euroentuzijazam“, istakao je Đukanović.

Grubišić je rekao da mu je čast što je u ulozi domaćina kada njegova zemlja prvi put predsjedava EU, i to u vrijeme pandemije korona virusa.

On je posebno zahvalio Đukanoviću i Crnoj Gori na odlučnosti i visokom profesionalizmu u borbi sa COVID19, repatrijaciji hrvatskih i građana drugih evropskih zemalja.

„Crna Gora je vrednovala pomoć na dostojanstven način i pokazala da je pravi saveznik, država na koju se može računati“, ocijenio je Grubišić.

On je poručio da Crna Gora isto tako može računati na EU i u procesu ekonomskog oporavka, podsjećajući da je i tokom pandemije Hrvatska bila veoma aktivna kao predsjedavajuća država, što je potvrđeno i održavanjem Zagrebačkog samita.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav rekao je da je zadovoljan komunikacijom između Crne Gore i EU.

Tokom sastanka ambasadori zemalja EU visoko su ocijenili rezultate Crne Gore u izazovnom vremenu borbe sa koronavirusom i pokazali interesovanje za ekonomski oporavak države i stvaranje ambijenta za uređen i proaktivan investicioni ambijent, kao i za aktuelna kretanja u regionu.

Najčitanije