fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada dogovorila nabavku 150 hiljada Fajzer vakcina

Vlada dogovorila nabavku 150 hiljada Fajzer vakcina

Podgorica, (MINA) – Vlada Crne Gore dogovorila je nabavku još 150 hiljada Fajzer vakcina, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić i dodao da ispunjavaju obećanje da će do 15. juna najmanje 30 odsto crnogorskih građana biti vakcinisano.

Krivokapić je, na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, podsjetio da je u Crnoj Gori u posljednja dva dana vakcinisano više od 20 hiljada građana.

„Time ispunjavamo obećanje da će do 15. juna najmanje 30 odsto naših građana biti vakcinisano“, kazao je Krivokapić.

To je, kako je naveo, veliki poduhvat.

„Raduje činjenica što je danas Vlada dogovorila nabavku još 150 hiljada Fajzer vakcina“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je današnja posjeta ministra vanjskih poslova Mađarske Sijarta bila plodonosna.

„Na kraju našeg razgovora upravo je iskazana mogućnosti da oni u ovom trenutku imaju višak vakcina i da su spremni da nam ustupe određeni broj, i to će ovih dana dogovoriti ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da od 25. maja do 25. septembra svi treba da zaborave na okupljanja.

„I da svi damo doprinos da turistička sezona bude na 65 odsto u odnosu na 2019. godinu“, naveo je Krivokapić.

Odgovarajući na pitanje da li će i kada smijeniti zamjenika generalnog sekretara Vlade Nikolu Kandića koji se nalazio u automobilu koji je u nedjelju veče u Podgorici izazvao udes, on je kazao da je odgovornost ključna riječ ove Vlade.

„Ono što se desilo Kandiću je neprimjereno. Niko ne može da koristi službeno vozilo vikendom i praznicima“, poručio je Krivokapić.

On je rekao da je postupak u toku i da će “sankcije svima biti prezentovane na najbolji mogući način”.

“Kao što vi imate stav da je Uprava policije (UP) pokušala nešto da zataška, ja imam sasvim drugačiji stav, da su dva službenika UP vršili određene aktivnosti sa porodicom Popović i na taj način željeli da utiču na drugačiji način odvijanja postupka”, kazao je Krivokapić.

On je to naveo odgovarajući na pitanje novinara da li će tražiti preispitivanje odgovornosti službenika UP i Tužilaštva, jer „postoje sumnje da je u tom slučaju neko pokušao da zataška neke stvari“.

On je kazao da ne zna da je li Kandić vozio automobil.

“Koliko sam ja čuo, a nijesam imao direktni kontakt sa njim, on nije vozio taj automobil. Da li je imao toliko alkohola u krvi, ne znam. Sve će se dokazati, dajte da unaprijed ne sudimo, nego da presuda bude po mjeri činjenica”, naveo je Krivokapić.

On smatra da su mnoge činjenice zloupotrijebljenje.

“Vrijeme će pokazati što je istina. Nikog ne želim da zaštitim, obaveza mi je da iskažem odgovornost prema svim građanima”, rekao je Krivokapić.

Komentarišući kršenje mjera u vjerskim objektima prethodnog vikenda, Krivokapić je upitao da li neko u Crnoj Gori može određene aktivnosti, koje su duhovnog karaktera, da svodi samo na mjere.

„Pored Vaskrsa, bliži se još jedan datum koji je u Crnoj Gori uvijek takvog karaktera da ne postoji niti crkvena vlast, niti bilo ko da može da spriječi da se desi litija u Nikšiću“, naveo je Krivokapić.

On je kazao da niko od sveštenstva neće pozivati građane na litiju 12. maja u Nikšiću.

„Ali zar je prošle godine neko nekog pozivao, zar nije obaveza crkvenog velikodostojnika da bude sa svojom pastvom“, pitao je Krivokapić.

On je rekao da će, ukoliko je potrebno, policija i vojska na punktovima voditi računa o tome da se poštuju mjere.

„Ako mislite da će ova Vlada hapsiti sveštenike, mislim da ste pogriješili. Sveštenici su taman krivi koliko ja, ili bilo koji građanin koji ide tada u crkvu“, kazao je Krivokapić.

On je dodao da smatra da je obaveza svih da ličnom odgovornošću daju primjer.

„Za Hram i vaskršnji praznik, ja ne umijem da vam kažem to, mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom, da je to u domenu metafizike“, kazao je Krivokapić.

Na pitanje novinara da li će učestvovati u kršenju epidemioloških mjera 12. maja, on je odgovorio odrično.

Upitan kada će primiti vakcinu protiv koronavirusa, Krivokapić je naveo da nema nikakav problem sa tim i da će biti među prvima koji će dokazati spremnost za vakcinaciju.

„Onoga trenutka kada ministarka bude rekla da je moj broj antitijela takav, imam negdje preko 50, ja ću se vakcinisati“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je namjeravao da zajedno sa predsjednikom države i Skupštine, Milom Đukanovićem i Aleksom Bečićem, održi press na kojem bi apelovali da se okupljanja ne organizuju od 25. maja do 25. septembra

Upitan da prokomentariše optužbe da je dio vladinih funkcionera uključen u kampanju u Herceg Novom, Krivokapić je naveo da se u tom gradu pojavio samo u Bijeloj, i da se tog dana nije vidio ni sa jednim političarom.

“Bio sam samo na prostoru brodogradilišta”, kazao je Krivokapić.

Najčitanije