29 C
Podgorica
September 18, 2020.
Naslovnica Crna Gora Ustavni sud da poništi dio uputstava DIK-a

Ustavni sud da poništi dio uputstava DIK-a

Podgorica, (MINA) – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Ustavni sud da hitno reaguje i poništi dio uputstava Državne izborne komisije (DIK), koji, kako su ocijenili iz te nevladine organizacije (NVO), mimo Ustava uskraćuju građanima biračko pravo i diskriminiše ih.

Iz te NVO pozvali su i Zaštitinika ljudskih prava i sloboda da reaguje i pokrene proceduru protiv, kako su naveli, diskriminacije građana.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao je da je DIK imao zadatak da reguliše kako će glasati oboljeli, osobe u samoizolaciji i karantinu.

„Odlučeno je da se glasanje omogući svim osobama u samoizolaciji, bez obzira na to da li su pozitivne ili negativne na koronavirus, ali osobama na bolničkom liječenju i u karantinima, kako saopšti ova institucija, „ne mogu izaći u susret““, naveo je Koprivica.

Prema njegovim riječima, biračko pravo nije nekakva usluga, već ustavno i zakonsko pravo svakog građanina.

Koprivica je podsjetio da je Zakonom jasno propisano da birač koji zbog starosti, invalidnosti, bolničkog ili kućnog liječenja nije u mogućnosti da glasa na biračkom mjestu na kojem je upisan u izvod iz biračkog spiska, a želi da glasa, može glasati putem pisma.

Kako je istakao, tu ne smije biti diskriminacije COVID 19 oboljelih, niti nezakonitog sužavanja biračkog prava uvođenjem uslova prebivališta kroz podzakonske akte.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Počela da radi novoopremljena Carinska laboratorija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nova savremeno opremljena Carinska laboratorija za analizu mineralnih ulja i naftnih...