fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Opštoj bolnici u Nikšiću deset slobodnih kreveta

U Opštoj bolnici u Nikšiću deset slobodnih kreveta

Nikšić, (MINA) – U Opštoj bolnici u Nikšiću liječi se 65 oboljelih od COVID 19, a na raspolaganju je još deset slobodnih kreveta, rekao je direktor te zdravstvene ustanove Ilija Ašanin.

Iz te zdravstvene ustanove sinoć je saopšteno da su kapaciteti popunjeni i da je to razlog jučerašnjeg dužeg čekanja na hospitalizaciju pacijenata koji su se nalazili ispred i u zgradi Internog odjeljenja.

„Jutros mi je rečeno da imamo tri kreveta u zgradi Internih bolesti i sedam kreveta na Psihijatriji”, naveo je Ašanin.

On je na konfernciji za novinare u Nikšiću kazao da raspolažu i sa devet dodatnih mjesta koja do sada nijesu korišćena za kovid pacijente.

“Od kojih je jedan broj bio opredijeljen za zaposlene da bi primali infuzije kako bi mogli izdržati 24 – satno dežurstvo i rad oko oboljelih“, naveo je Ašanin.

On je kazao da su u toj zdravstvenoj ustanovi planirali raspoložive smještajne kapacitete od 80 kreveta.

„Danas je u bolnici normalno radno stanje, kao i prethodnih dana, a trenutno nemamo nijednog pacijenta na respiratoru. Juče su dva pacijenta preminula 1948. i 1958. godište, tri pacijenta su životno ugrožena, a ostali su stabilno“, naveo je Ašanin.

Prema njegovim riječima, slobodnih mjesta ima još i u Specijalnoj bolnici u Brezoviku, koja je sinoć primila pacijente koji nijesu mogli da budu smješteni u Opštoj bolnici.

Pacijenti, kako je kazao, ukoliko bude potrebno mogu biti liječeni i u Kliničkom centru i ostalim bolnicama u Crnoj Gori koje imaju manji broj hospitalizovanih, što „možda negdje indirektno govori da stanovnici tih gradova mnogo više poštuju preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) nego mi u Nikšiću“.

Ašanin je naveo da je u utorak bio znatno veći dolazak pacijenata, kojima je trebalo uraditi laboratorijske i gasne analize i skener, pregledati ih i odrediti težinu njihovog zdravstvenog stanja.

„To iziskuje malo više vremena. Troje specijalista u Urgentnom bloku dali su i juče svoj radni maksimum, da svi budu adekvatno pregledani, dobiju terapiju i da im se na kraju nađe odgovarajući smještaj“, rekao je Ašanin.

Prema njegovim riječima, niko od oboljelih, koji su u utorak čekali da budu smješteni na bolničko liječenje, nije bio životno ugrožen, a ostavljen ispred bolnice.

„To nije bio slučaj i situacija nije bila alarmantna, ali jeste zabrinjavajuća, jer nije bilo adekvatne komunikacije pacijenata i njihove rodbine u pratnji sa zdravstvenim radnicima”, kazao je Ašanin.

Kako je naveo, zbog nanijetih uvreda zdravstveno osoblje pozvalo je policiju da interveniše.

“Vjerujem da takvih scena više neće biti i ne treba da bude“, rekao je Ašanin.

On je kazao da u sadašnjoj situaciji nikome nije lako i da svako mora da da svoj maksimum u odricanju, i profesionalnom i ljudskom, kako bi se izašlo iz krize kao pobjednik.

Ašanin je ponovio da je situacija pod kontrolom i da nema potrebe za panikom, ali da se zdravstvene preporuke moraju poštovati da se ne bi dolazilo u situaciju koju niko ne želi.

Najčitanije