17 C
Podgorica
September 28, 2020.
Naslovnica Crna Gora U Crnoj Gori situacija sa požarima stabilna

U Crnoj Gori situacija sa požarima stabilna

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je situacija sa požarima na otvorenom prostoru stabilna, iako je zemlja pod uticajem jakog toplotnog talasa i visoke temperature, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Iz MUP-a su kazali da je u centralnom i primorskom dijelu zemlje trenutno aktivno deset požara i nijedan od njih neposredno ne ugrožava domaćinstva, stambene i druge objekte.

“Situacija je nešto zahtjevnija u profesionalnom smislu u opštini Danilovgrad, na teritoriji planine Garač, gdje su ugrožena sela Zagreda i Zagarač”, navodi se u saopštenju.

Požar, kako se dodaje, gase pripadnici Službe zaštite i spašavanja iz Danilovgrada i avioni Direktorata za vanredne situacije MUP.

“Avioni su takođe angažovani na gašenju požara u opštini Bar, u mjesnoj zajednici Virpazar, gdje postoji mogućnost da se požar proširi na obližnju šumu i potencijalno pričini veliku štetu”, dodaje se u saopštenju.

Kako su kazali iz MUP-a, stabilna situacija ovih dana, kada je rizik od požara na vrlo visokom nivou, potvrđuje da postoji sinergija između dobre organizovanosti i reagovanja sistema i odgovornog odnosa građana.

“Zato Direktorat za vanredne situacije MUP-a poziva još jednom da, na osnovu već uspostavljenog povjerenja i zajedničke odgovornosti, i dalje dajemo doprinos u prevenciji požara i zaštitimo ličnu i drugu imovinu naših građana , kao i životnu sredinu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Direktorat za vanredne situacije MUP-a i dalje, sa svim subjektima u sistemu zaštite i spašavanja, pratiti situaciju na terenu.

“I biti spreman da, u skladu sa zahtjevima sa terena, reaguje svim raspoloživim sredstvima”, kazali su iz MUP-a.

Oni su podsjetili građane da, ukoliko primijete požar, pozovu brojeve 112 i 123.

Najčitanije