fbpx
11.9 C
Podgorica
December 3, 2021.
Naslovnica Crna Gora Traže pokretanje parlamentarne istrage u vezi sa dodjelom stanova

Traže pokretanje parlamentarne istrage u vezi sa dodjelom stanova

Podgorica, (MINA) – Pokret za promjene (PzP) iniciraće parlamentarnu istragu i obrazovanje anketnog odbora u vezi sa dodjelom stanova funkcionerima i nosiocima sudskih i tužilačkih funkcija, najavila je potpredsjednica te stranke Branka Bošnjak.

Ona je kazala da se više od deceniju bavi tom problematikom, kroz proslanička pitanja koja su, kako je navela, prva razotkrila skandalozne odluke Vlade, do podnošenja krivičnih prijava protiv nadležnih „u tom koruptivnom poslu“.

Bošnjak je podsjetila da je prije skoro dvije godine podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti zakonskih rješenja i odluka Vlade koje, prema njenim riječima, na skaradan način tretiraju ovu materiju.

„Ali nudili smo i rješenja kroz predlog rezoluzicija da se uspostavi tranziciona pravda do stavljanja u proceduru Zakona o utvrđivanju porijekla imovine i specijalnom oporezivanju, gdje smo propisali da se mora obeštetiti država od strane ovih “srećnih dobitnika” stanova i bespovratnih kredita“, kazala je Bošnjak.

Kako je navela, afera stanovi je u potpunosti ogolila funkcionisanje prethodnog, partitokratskog i kriminogenog režima i način na koji su oni kontrolisali i kupovali lojalnost čak i najvećih tužilačkih i sudskih instance.

To je, smatra Bošnjak, srž korupcije na najvišem nivou, zaogrnut odlukama državnih organa.

„Zato smatramo neophodnim da se hitno sprovede parlamentarna istraga i da se Skupština Crne Gore, kao najviša instanca, hitno pozabavi ovim pitanjem i proaktivno djeluje kako bi se odgovorni priveli pravdi“, navela je Bošnjak u saopštenju.

Najčitanije