fbpx
7.9 C
Podgorica
November 29, 2021.
Naslovnica Crna Gora Traže parlamentarnu istragu o vezi crnogorskih organa sa Srebrenicom

Traže parlamentarnu istragu o vezi crnogorskih organa sa Srebrenicom

Podgorica, (MINA) – Pokret za promjene (PzP) podnijeće Skupštini inicijativu za otvaranje parlamentarne istrage o učešću i odgovornosti bivše crnogorske Vlade i drugih državnih organa u dešavanjima u Srebrenici, saopštio je predsjednik te partije Nebojša Medojević.

On je na konferenciji za novinare kazao da bi državni funckioneri i javne ličnosti morali da prihvate presude međunardonih sudova i kada je upitanju Srebrenica.

“Privatno možete misliti šta hoćete ali kao funkcioner i koji priznaje međunarodni poredak to morate prihvatiti. To je civilizacijski odnos prema jednom od mnogobrojnih zločina koji su se dešavali na teritoriji bivše Jugoslavije“, naveo je Meodjević.

On je kazao da sud u Hagu, koji je trebao da obezbijedi pravdu, nije obavio svoju funckiju.

„Očigledno je da je to bio instrument geostrateških interesa velikih svjetskih sila i mnogi zločini iz tog ratnog perioda ostali su nerasvijetljeni, nekažnjeni i mi sada imamo fenomen Crnoj Gori – da i dalje raspravljamo o tim stvarima“, rekao je Medojević.

Medojević je kazao da su mnogi zločini u Crnoj Gori, vezani za ratna dešavanja, ostali nerasvijetljeni jer odgovornost za dobar dio tih zločina leži na Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i Milu Đukanoviću.

“Licemjerno je kada kolege iz DPS-a optužuju Demokratski front da ne poštujemo žrtve ili manipulišemo zločinima, kad je Đukanović 90-ih godina predvodio Vladu iza koje su ostale osnovane sumnje da je učestvovala u mnogim ratnim zločinima“, rekao je Medojević.

Kolege iz DPS-a bi, dodaje on, morale da se prisjete da je Đukanović bio predsjednik Vlade kada se desio napad na Dubrovnik.

Medojević je kazao da su poslanici DPS-a, Bošnjačke stranke i Hrvatske građanske inicijative u parlamentu podržale da glavni specijalni tužilac bude „osoba za koju su civili u Cavtatu tvrdili da ih je 1992. i 1993. godine mučio i terorisao“.

Prema njegovim riječima, stavovi DPS-a i manjinskih partija neprincipijelni su, jer su oni direktno uticali na donošenje politikih odluka kojima su na vrhovne državne funkcije dolazili ljudi koji su lično bili uključeni u ratne zločine.

„Taj problem treba prevazići, a to se ne može desiti dok se ne suočimo sa istinom i odgovornošću za zločine u Crnoj Gori. Nažalost politička situacija je takva da nijesmo uspjeli u ovih 30 godina i zato se ta priča stalno vraća“, dodao je Medojević

On je rekao da će u Skupštini pokrenuti inicijativu da se otvori parlamentarna istaga o učešću i odgovornosti Vlade Crne Gore i drugih državnih organa 1994. i 1995. godine kada se desio genocid u Srebrenici.

„Treba da saznamo istinu kakva je bila uloga Đukanovića. Postoje svjedoci koji tvrde da je on ključni političar koji je pružio materijalnu pomoć Vojsci Republike Srpske pred operaciju u Srebrenici”, kazao je Medojević.

On je dodao da je najbolje da bude stavljena tačka na tu priču.

“Da u parlamentu jednoglasno usvojimo odluku o pokretanju parlamentarne istrage o ogovornosti tadašnjih državnih funkcionera za ono što se desilo u Srebrenici“, rekao je Medojević.

On je kazao da se nada da će sve kolege koje, kako je rekao, ovih dana manipulišu zločinom u Srebrenici, imati priliku da se odrede prema toj inicijativi.

Najčitanije