fbpx
NaslovnicaCrna GoraTadić Mijović: Politički dijalog voditi u institucijama sistema

Tadić Mijović: Politički dijalog voditi u institucijama sistema

Podgorica, (MINA) – Tri koalicije treba nesporazume i razlike da ostave po strani i da sve urade da formiraju Vladu, ocijenila je predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo Milka Tadić Mijović, navodeći da još nema pravog dijaloga između različitih aktera grupacija koje su pobijedile na izborima.

Komentarišući dosadašnje pregovore o formiranju nove Vlade, Tadić Mijović je kazala da se čuje dosta disonantnih tonova iz tri koalicije koje čine većinu.

“Sa jedne strane je to normalno jer se radi o veoma raznorodnim političkim grupacijama, ali bilo bi dobro da se svi nesporazumi i razlike među njima ostave po strani, da se saglase oko nekoliko ključnih stvari koje su neupitne, kako bi počela transformacija Crne Gore ka funkcionalnoj demokratiji”, kazala je Tadić Mijović agenciji MINA.

Ona je rekla da bi bilo dobro da se sve razlike prvo riješe između njih, pa da se tek poslije oko toga obavještava javnost, navodeći da taj proces treba da bude transparentan.

“Za sada čini se da nema pravog dijaloga između različitih aktera u grupama koje su dobile izbore”, smatra Tadić Mijović.

Na pitanje kako vidi zahtjev dijela Demokratskog fronta da, prije nego što bude formirana vlada bude povučen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, a da nakon toga država Crna Gora potpiše temeljni ugovor sa Sinodom Srpske pravoslavne crkve (SPC) i patrijarhom Irinejem, Tadić Mijović je kazala da takvi zahtjevi ne vode kompromisu u ovom momentu, što bi bilo najvažnije.

Ona je navela da bilo dobro da se pitanje odnosa sa svim religijskim grupama u državi rješava, prije svega, u Crnoj Gori, i sa akterima koji su u njoj.

“Ni SPC ne treba da bude iznimka od tog pravila. Crnoj Gori bi, prije svega, trebalo da bude važno da se sporazumiju akteri koji su unutar zemlje”, smatra Tadić Mijović.

Na pitanje kako vidi uticaj crkve na pregovore o formiranju nove Vlade, Tadić Mijović je rekla da SPC igra određenu ulogu i da je očito da su neki od aktera na političkoj sceni veoma vezani za Crkvu.

“Crkva je igrala značajnu ulogu u kampanji, ali je aktivna i u čitavoj ovoj godini, od donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti”, navela je Tadić Mijović.

Prema njenim riječima, Crkva je u Crnoj Gori na političku scenu došla zahvaljujući Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

“Nju je na političku scenu izveo prije svega (Milo)Đukanović koji je donio jedan Zakon dominantno usmjeren protiv najveće religijske grupe, i koji je za jedan od od ciljeva njegove partije, koja je navodno lijeva, deklarisao stvaranje neke nove crkve u Crnoj Gori”, kazala je Tadić Mijović.

Ona smatra da, ako su državni poslovi odvojeni od crkvenih, Đukanović nikako nije trebao da se upušta u avanturu pravljenja novih crkvi i sukobljavanja sa postojećim.

Pošto, kako je kazala, DPS odlazi sa vladajuće pozicije, bilo bi dobro da se i Crkva vrati u manastire, a da se politički dijalog vodi u institucijama sistema, prije svega u Parlamentu.

“Jako je dobro da je Parlament konstituisan, da je izabran predsjednik, i da je podržan ne samo od predstavnika tri koalicije, nego i od predstavnika manjinskih naroda. Nadam se da će to sad biti mjesto na kome će se dogovarati”, navela je Tadić Mijović.

Upitana da prokomentariše uticaj zvaničnog Beograda na pregovore, ona je kazala da i drugi centri igraju ulogu.

“Ne možemo govoriti samo o uticaju Beograda, ovdje ima uticaja više različitih faktora sa strane. Mada je uticaj Beograda najvidljiviji”, kazala je Tadić Mijović.

Ona smatra da bi ključne odluke o Crnoj Gori trebalo donositi unutar države i da se one donose autonomno.

“Da odnosi sa svim susjedima budu na najboljem mogućem nivou, ali da se susjedi ne pletu u naše unutrašnje stvari. To se ni u prošlosti nikada nije dobro završilo, kada se upliću razni politički akteri sa strane u pitanja koja su, prije svega, unutrašnja”, navela je Tadić Mijović.

Prema njenim riječima, DPS propaganda obično nedobronamjerno gleda na uplitanje Beograda.

“A zanemaruje se da se ovdje i neki drugi centri i te kako upliću u političke procese. To je realpolitika, ali bilo bi dobro kada bi akteri na crnogorskoj poliitčkoj sceni vodili prije svega računa o interesima Crne Gore”, smatra Tadić Mijović.

Ona je ocijenila da je najvažnije koncentrisati se na pitanja i zadatke koje je Brisel zadao, budući da je Crna Gora u procesu evropskih integracija.

“A ne na zadatke koje bi ovdje da zadaju Beograd, Tirana, ili Sarajevo. Naravno, sa svima njima trebamo imati najbolje moguće odnose, ali nije dobro da se previše upliću u naša unutrašnja pitanja”, navela je Tadić Mijović.

Najčitanije