fbpx
NaslovnicaCrna GoraStoltenberg: Crna Gora nije tražila angažovanje kontrahibridnih timova

Stoltenberg: Crna Gora nije tražila angažovanje kontrahibridnih timova

Brisel, (MINA) – Crna Gora nije zahtijevala od Alijanse da ponovo angažuje kontrahibridne timove, kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, navodeći da su zemlje zapadnog Balkana dobile podršku od Alijanse.

Američka ambasadorka pri NATO-u Kej Bejli Hačinson kazala je ranije da će Alijansa uputiti u Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru timove koji bi se borili sa dezinfomacijama koje se pojavljuju na Balkanu u doba pandemije koronavirusa.

Stoltenberg je na onlajn konferenciji, održanoj nakon sjednice ministara odbrane Alijanse, kazao da za sada od Crne Gore nijesu dobili takav zahtjev.

“Takav tim smo ranije slali u Crnu Goru, ali sada nije bilo zahtjeva da se to uradi”, rekao je Stoltenberg.

On je kazao da je najbitnija stvar koju NATO može da uradi slanje konkretne podrške.

“Zemlje na zapadnom Balkanu dobile su podršku od NATO-a i saveznica, posebno Sjeverna Makedonija koja je danas prisustvovala sastanku kao punopravna članica”, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i sa vrhovnim komandatom NATO snaga u Evropi Todom Voltersom o načinima ubrzanja i poboljšanja te podrške.

Stoltenberg je kazao da je pandemija koronavirusa duboko uticala na civilno stanovništvo, izazivajući dugoročne društvene i ekonomske posljedice.

“Međutim, zemlje saveznice pokazale su čvrstinu i jedinstvo, a u tome su pomogli i mehanizmi pomoći NATO-a koje koriste”, rekao je Stoltenberg.

On je naveo da su vojne snage Alijanse dosad obavile više od sto misija pomoći putem vazdušnog transporta hitne medicinske opreme i ljekova, transporta bolesnika, terenskih bolnica.

“Važna lekcija koju smo naučili je bliska povezanost između civilnih napora u suočavanju sa krizom i vojne podrške tim naporima”, kazao je Stoltenberg.

On je rekao da nijesu sve saveznice Alijanse pogođene u isto vrijeme i u istoj mjeri, kao i da dosadašnje prijetnje i izazovi sa kojima se suočavaju nijesu nestale.

“Svjesni smo da će posljedice krize biti dugoročne, ali snage NATO-a ostaju pripravne u cilju boljeg odgovora na ovu i sve buduće krize koje nas zadese”, kazao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, glavni fokus je na suočavanju sa aktuelnim problemima koje je izazvala pandemija COVID-19, na spašavanju ljudskih života i obezbjeđivanju pomoći.

Govoreći o situaciji u Avganistanu, Stoltenberg je kazao da je NATO smanjio vojno prisustvo sa 16 hiljada na 12 hiljada vojnika, ali da nastavlja da podržava avganistanske snage bezbjednosti.

“Talibani moraju da poštuju Sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama, tako što će da sjednu za pregovarački sto i da prihvate kompromis”, rekao je Stoltenberg.

On je kazao da je COVID-19 podsjetio na to koliko su zemlje ranjive kada se suoče sa pandemijom virusa.

“NATO je dao svoj odgovor na krizu, kroz konstantnu podršku civilnim naporima, ali i suočavanjem sa postojećim problemima poput sajber kriminala i terorizma koji predstavljaju stalnu opasnost”, kazao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, mnogi državni i nedržavni akteri će pokušati da iskoriste priliku da profitiraju od novonastale krize.

“U tom smislu, moramo ostati budni i pripravni na pokušaje slabljenja jedinstva Alijanse”, zaključio je Stoltenberg.

Najčitanije