fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpreman Nacrt novog zakona o izboru poslanika i odbornika

Spreman Nacrt novog zakona o izboru poslanika i odbornika

Podgorica, (MINA) – Radna grupa Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva pripremila je Nacrt novog zakona o izboru poslanika i odbornika kojim je profesionalizovana Državna izborna komisija i  omogućeno individualno kandidovanje, saopštio je član tog skupštinskog tijela i poslanik Socijaldemokrata, Boris Mugoša.

On je kazao da su se, iako je zadatak Radne grupe bio rad na izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika, svi članovi saglasili da je potrebno pripremiti novi zakonski tekst, imajući u vidu da je na važeći usvojen veliki broj izmjena i dopuna od donošenja 1998. godine.

„Dogovorili smo se i da nije cjelishodno u ovoj fazi, odnosno u postojećem izbornom ciklusu koji se završava sa održavanjem sljedećih parlamentarnih izbora krajem naredne godine, mijenjati važeća rješenja kada je u pitanju tip izbornog sistema i liste za izbor, a da se u narednom periodu radi na kreiranju zakonskih rješenja u pravcu uvođenja otvorenih lista za izbor sa preferencijalnim glasanjem“, rekao je Mugoša u intervjuu agenciji MINA.

On je rekao da, nakon pola godine odgovornog i veoma intezivnog rada u Radnoj grupi, u kojoj su pored predstavnika vladajuće koalicije učestvovali i predstavnici nevladine organizacije CDT i Đorđije Blažić i Boris Bastijančić u ime akademske zajednice, vjeruju da su pripremili kvalitetna rješenja u Nacrtu zakona o izboru poslanika i odbornika.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije