fbpx
NaslovnicaCovid19Sistem apsolutno spreman da se suoči sa koronavirusom

Sistem apsolutno spreman da se suoči sa koronavirusom

Podgorica, (MINA) – Zdravstveni sistem Crne Gore apsolutno je spreman da se suoči sa koronavirusom, poručio je direktor Kliničkog centra (KCCG), Jevto Eraković.

On je, gostujući u Vijestima u pola sedam, kazao da je na građanima da budu disciplinovani i da se pridržavaju mjera.

“Zdravstveni sistem Crne Gore i KCCG, kao njegov nosilac, apsolutno su spremni da se suoče sa koronavirusom”, poručio je Eraković.

Upitan da li smatra da treba uvesti vanredno stanje, Eraković je odgovorio da to sve zavisi od građana Crne Gore.

“Ukoliko svi budu disciplinovani i slijede preporuke koje su potpuno jasne, postićićemo pravi rezultat i bez nekih rigoroznih mjera”, rekao je Eraković.

NKT, kako je dodao, u stalnom je zasijedanju i odluke se donose studiozno, precizno i nijednog trenutka na uštrb građana Crne Gore.

Kako je naveo, sva zaštitna oprema koja je potrebna za tretman, uzorkovanje i pregled pacijenta na raspolaganju je zdravstvenim radnicima KCCG.

“U nekim bolnicima situacija je bolja, u nekima nije, ali za prve slučajeve su apsolutno svi spremni”, kazao je Eraković.

On je najavio da uskoro dolazi značajan kontigent medicinske opreme koja će pokriti sve potrebe za dugi period.

Eraković je naveo da su prema onkološkim pacijentima pokazali posebnu brigu.

“Nijesmo prekinuli nijedan njihov tretman ni u jednom trenutku. Oni mogu da dođu u KCCG da prime terapije i naravno da se vrate”, dodao je Eraković.

Kako je naveo, pred zdravstvenim radnicima su teški dani, ali oni su za to spremni.

“Građani treba da nam uzvrate, da ostanu u svojim domovima”, poručio je Eraković.

Eraković je kazao da svi mogu da budu zadovoljni zdravstvenim stanjem pacijenata koji se liječe u KCCG.

„Imamo pacijente koji se liječe na Infektivnoj klinici i Intezivnoj, ali njihovo zdravstveno stanje je sasvim zadovoljavajuće“, istakao je Eraković.

On je pojasnio da pacijenti koji se nalaze na jedinici intezivnog liječenja zahtijevaju poseban nadzor, jer spadaju u grupu rizičnih.

„Trenutno imamo dva takva pacijenta i zadovljni smo kako reaguju na terapiju i terapijske procedure, tako da je njihovo zdravstveno stanje stabilno“, dodao je Eraković.

On je kazao da nema razloga za brigu o zdravstvenom stanju pacijenata koji se nalaze u kućnom liječenju, jer to da mogu da se liječe u tim uslovima govori o lakšem stepenu njihove kliničke slike.

Odgovarajući na pitanje kakva je starosna struktura zaraženih, Eraković je kazao da imaju podatke koji se ne poklapaju sa podacima iz drugih država.

„Mi imamo među zaraženima i veoma mlade ljude, a i starije. Tako da postoji zastupljenost svih starosnih grupa kod pacijenta“, istakao je Eraković.

Što se tiče Opštine Tuzi i trenutne situacije, Eraković je kazao da su neki od zaraženih već hospitalizovani u KCCG-u, a neki su na kućnom liječenju.

On je istakao da će, ukoliko se bude poštovala odluka NKT-a, doći do poboljšanje epidemiološke slike u Tuzima, a i u Crnoj Gori.

Odgovarujući na pitanje da li su uzimali briseve i testove od građana Tuzi koji su bili u kontaktu sa zaraženima i da li tu ima novih potvrđenih slučajeva, Eraković je rekao da je to u nadležnosti IJZ-a i da su ekipe Instituta uzele veliki broj uzoraka.

On je naveo da brigu koju je Crna Gora pokazala dovodeći svoje građene nijesu pokazale ni mnogo razvijenije države.

Kako je kazao EWraković, za sada nema zaraženih medicinskih radnika iz crnogorskog zdravstvenog sistema, ali imaju doktora koji je zaražen udrugoj državi i koji na liječenju u KCCG.

Najčitanije