fbpx
NaslovnicaCrna GoraRok za izbornu reformu 15. novembar

Rok za izbornu reformu 15. novembar

Podgorica, (MINA) – Skupština Crne Gore usvojila je večeras izmjenu Odluke o obrazovanju Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva koja predviđa da se rok za izradu izbornog zakonodavstva produži do 15. novembra.

Za izmjenu Odluke glasala su 42 poslanika, dok su dva bila uzdržana.

Podržani su amandmani Odbora za politički sistem kojima je, između ostalo, predviđeno da se rok za izradu izbornog zakonodavstva produži do 15. novembra umjesto do 30. septembra, kako je ranije bilo predviđeno.

U amandmanima se traži i da se radno tijelo zove Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, da se implementiraju sve odluke OEBS-a, da odobrava Predlog zakona o medijima, odobrava i predlaže Zakon o RTCG i izbor članova Savjeta Javnog servisa.

Amandmani predviđaju i da se odluke u odboru donose tročetvrtinskom večininom, da se definiše nezavisno nadzorno tijelo koje će pratiti implementaciju.

Očekuje se da u Odbor budu uključeni predstavnici Demokrata i URA-e, koji su bojkotovali njegov rad.

Amandman Demokratskog fronta prema kojem će za nadgledanje implementacije zakona biti zadužena tehnička vlada, nije prihvaćen.

Predsjednik Skupštine koji je i predložio izmjenu Odluke, Ivan Brajović, rekao je da mu je namjera bila da se omogući dalji parlamentarni dijalog i pruži šansa svima, koji žele, da učestvuju u radu Odbora.

Poslanici opozicije su tokom skupštinske rasprave kazali da je DPS predložio amandmane Demokratske Crna Gora i da su Demokrate prekršile Sporazum o budućnosti.

Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

Najčitanije