fbpx
NaslovnicaCrna GoraRegresija vidljiva u samocenzuri, otvorenoj i prikrivenoj cenzuri

Regresija vidljiva u samocenzuri, otvorenoj i prikrivenoj cenzuri

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori postoji dokumentovani kontinuitet regresije u medijskoj sferi, koja je vidljiva u samocenzuri, otvorenoj i prikrivenoj cenzuri, ocijenila je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

Ona je, na konferenciji „Činjenice su važne“ koju je organizovao CGO, kazala da se izdvajaju snažni politički pritisci, koji su, kako je navela, vrhunac doživjeli u partijskom zauzimanju javnog servisa, Radio televizije Crne Gore (RTCG), prenosi PR centar.

„Ta regresija je vidljiva u otvorenoj cenzuri, koja uključuje napade na novinare i same medije, a koji se množe bez adekvatnog ishoda. Posljedično, javlja se samocenzura, jer u državi u kojoj je lako nekažnjeno fizički ugroziti novinare sve je manje onih koji žele da se upuste u opasnost da budu mete, istražujući teme kojima ugrožavaju nosioce moći“, rekla je Uljarević.

Prema njenim riječima, kroz prikrivenu cenzuru, primjenom diskrecionih ovlašćenja u raspodjeli javnih fondova kreira se nelojalna konkurencija na medijskom tržištu i ugrožava održivost medija.
Uljarević je ocijenila da je sve zbirno imalo refleksiju na nepoštovanje etičkih i profesionalnih standarda.

„Tome su doprinijeli i sada već formalno nefunkcionalni Medijski samoregulatorni savjet, koji je odavno izgubio reprezentativnost i integritet, kao i Agencija za elektronske medije, koja je zloupotrebljavajući ovlašćenja kreirala kontrolisani haos u regulaciji elektronskih medija, dominantno štiteći medije od posebnog značaja za vlast“, kazala je ona.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije