fbpx
NaslovnicaCrna GoraRakočević: Tekovine antifašizma su iznad svih sudova i reagovanja

Rakočević: Tekovine antifašizma su iznad svih sudova i reagovanja

Podgorica, (MINA) – Tekovine antifašizma su izvan i iznad svih sudova i reagovanja, naročito onda kada su besprizorno napadnute, poručio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević, navodeći da oko toga ne bi smjelo da bude polemike u civilizovanom demokratskom društvu.

Iz Udruženje sudija Crne Gore (USCG) ranije su kazali da je Rakočević, komentarisanjem sudske odluke koja se tiče skrnavljenja spomenika na Ravnom lazu, prekršio nekoliko zakonskih i etičkih načela i iznio više netačnih navoda, čime je naškodio nezavisnosti sudske vlasti.

Rakočević je u reagovanju naveo da jake i grube riječi svjedoče o nedostatku sigurnosti u rečeno, ali i učinjeno.

Kako je kazao, ono što zapravo nije etički, niti u demokratskom duhu, je osporavati garantovano pravo, ali ne manju i obavezu, da se poslanik oglasi u slučaju kada je ugrožen javni interes.

„A moje, sada još čvršće uvjerenje, je da ataci na antifašističke vrijednosti veoma narušavaju nacionalni interes i uznemiruju slobodarsku javnost. Naročito kada je svrha poslaničke diskusije najava izmjena zakonskih rješenja, koje će čvršće osigurati zaštitu društva od podrivanja antifašističke vertikale crnogorske državnosti“, naveo je Rakočević.

Prema njegovim riječima, posebno zabrinjava što uvijek kada je potrebna reakcija predsjednice USCG, radi zaštite integriteta sudske vlasti od čestih klevetničkih nasrtaja „ona volšebno posebno izostaje“.

„Vrlo udobno i sa mirnom savješću podnosim meni upućenu kritiku, jer nema tog poziva koji je zaštićen od suda javnosti, što očigledno neki teško i bolno podnose“, kazao je Rakočević.

On je istakao da su tekovine antifašizma „izvan i iznad svih naših sudova i reagovanja, naročito onda kada su besprizorno napadnute“.

„Oko ovoga ne bi smjelo da bude dileme niti polemike u civilizovanom demokratskom društvu“, zaključuje se u reagovanju Rakočevića.

Najčitanije