NaslovnicaCrna GoraRadulović: Reforme nijesu ustupak EU, već zalog za bolji život

Radulović: Reforme nijesu ustupak EU, već zalog za bolji život

Podgorica, (MINA) – Reforme nijesu ustupak Evropskoj uniji (EU), već zalog za bolji život građana koji dijele njene vrijednosti, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na Konferenciju o budućnosti Evrope, koja se održava u Strazburu.

Radulović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), u online uključenju predstavio šta proces evropske integracije znači za Crnu Goru.

On je kazao da je Vlada odlučna da primjenjuje politiku nulte tolerancije na korupciju i organizovani kriminal, i da vladavinu prava postavi kao temelj pregovaračkog procesa, radi napretka čitavog društva.

„U tom kontekstu, on je naglasio da reforme ne predstavljaju ustupak Uniji, već zalog za bolji život cijele regije Zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju.

Radulović je kazao da, kada je riječ o Crnoj Gori, dodatan podstrek i obaveza da se istraje na putu EU integracije jeste opredjeljenje njenih građana, među kojima čak 73 odsto podržava ideju članstva u Uniji.

„Upravo zato što su demokratske vrijednosti i principi EU pravac u kome žele ići, mi našim građanima i dugujemo da u potpunosti žive ove vrijednosti”, rekao je Radulović, ističući obavezu zemalja Zapadnog Balkana da naglase značaj većeg prisustva EU u regiji.

Radulović je potvrdio da je crnogorska geostrateška orjentacija jasna i da to dokazuje stopostotna usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom, što je, kak je naveo, potvrdio i posljednji izvještaj Evropske komisije o napetku.

On je naglasio da proces evropske integracije predstavlja najefikasniji mehanizam za ostvarivanje boljeg životnog standarda i evropskog sistema vrijednosti kojem Crna Gora teži.

Radulović je istakao da je Crna Gora ponosna na svoju privrženost dobrosusjedskoj politici i regionalnoj saradnji.

“Ulaganje u stabilnost i prosperitet regiona je, zapravo, ulaganje u bezbjednost i budućnost čitave Evrope”, poručio je Radulović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budućnost Voli bez finala

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija nijesu uspjeli da se plasiraju u finale plej-ofa...